Bantuan kewangan tambahan pelega keluarga berpendapatan rendah, Berita Setempat - BeritaHarian.sg
Subuh
5:31
Syuruk
6:53
Zuhur
12:56
Asar
4:20
Maghrib
6:57
Isyak
8:11
Suatu Ketika di Singapura
Teka Kata
Uji pengetahuan anda dalam bahasa Melayu
=
Pilih perkataan yang betul
Betul!
Salah!
Cuba lagi! Markah anda: Bagus! Markah anda: Hebat! Markah anda: Out Of 3
Setempat3

SUSULAN BELANJAWAN BERDAYA TAHAN

Bantuan kewangan tambahan pelega keluarga berpendapatan rendah

Keluarga boleh menjangkakan bantuan sekitar $3,000 menerusi Pakej Jagaan dan Sokongan yang dipertingkat
Mar 28, 2020 | 05:30 AM

DARIPADA bantuan sebanyak $1,400 pada awalnya, kini keluarga Cik Nur Rashidah Ghazali boleh menjangkakan bantuan sekitar $3,000 daripada pemerintah untuk mengharungi masa sukar dengan penularan Covid-19 sekarang.

Menurut ibu enam anak itu, beliau amat menghargai bantuan tambahan yang diumumkan pemerintah semasa membentangkan Belanjawan tambahan kelmarin.

"Jumlah bantuan tambahan yang diberi banyak juga dan pastinya akan membantu keluarga kami.

"Saya merancang menggunakan sebahagian wang itu buat perbelanjaan harian dan bakinya disimpan kerana masa sekarang tidak menentu.

"Kita tak tahu berapa lama (koronavirus) ini akan terus menular, jadi saya dan suami pun bimbang tentang pekerjaan kami," ujar penyelaras operasi berusia 30 tahun itu.

Pemerintah mengumumkan kelmarin bahawa semua warga Singapura berusia 21 tahun dan ke atas akan menerima wang tunai antara $300 dengan $900 - tiga kali lebih banyak berbanding yang diperuntuk dalam Belanjawan 2020.

Ibu bapa yang mempunyai sekurang-kurangnya seorang anak berumur 20 tahun dan ke bawah pula masing-masing akan menerima wang tambahan $300, naik daripada $100 wang tambahan yang diperuntuk bagi golongan ini dalam Belanjawan 2020.

Warga berpendapatan rendah yang layak juga akan menerima baucar barangan dapur berjumlah $300 tahun ini - tiga kali lebih tinggi berbanding yang dijanjikan sebelum ini - dan $100 tahun depan.

Bantuan wang tunai tambahan bagi warga Singapura itu adalah sebahagian daripada Pakej Jagaan dan Sokongan dipertingkat bernilai $3 bilion, yang diumumkan Menteri Kewangan, Encik Heng Swee Keat, di Parlimen.

Bersama Pakej Jagaan dan Sokongan asal yang diumumkan semasa Belanjawan 2020 bulan lalu, pemerintah kini memperuntuk $4.6 bilion bagi tujuan itu.

Ini bermakna keluarga Cik Rashidah dan suaminya, Encik Sofian Abdullah, 38 tahun, yang tinggal di sebuah flat empat bilik di Choa Chu Kang, boleh menjangkakan bantuan sekitar $3,000 menerusi Pakej Jagaan dan Sokongan yang dipertingkat.

Pendapatan keluarga mereka lebih $4,500 sebulan.

Selain wang tunai $1,200 - termasuk $300 yang diberikan pemerintah kepada ibu bapa yang mempunyai anak kecil - mereka juga akan menerima bayaran khas baucar GST-U-Save sebanyak $480, termasuk baucar GST U-Save tambahan $160 kerana isi rumah mereka melebihi lima orang.

Mereka juga akan mendapat rebat Bayaran Perkhidmatan dan Penyenggaraan (S&CC).

"Bantuan yang kami akan dapat secara keseluruhan sekarang kira-kira tiga kali lebih banyak daripada asalnya dan inilah yang amat diharapkan pada masa yang susah sekarang ini, lebih-lebih lagi bagi keluarga besar seperti keluarga saya.

"Jadi, saya bersyukur dan sangat menghargainya. Cuma saya harap kami boleh mendapat bantuan ini secepat mungkin kerana waktu susahnya adalah sekarang,"ujar Cik Rashidah.

Tambahnya, baucar GST-U-Save yang diberi pemerintah juga amat membantu, lebih-lebih lagi pada masa ini.

Ini kerana menurutnya, kesemua anaknya menghabiskan masa di rumah sekarang ini kerana dikenakan perintah Cuti Ketidakhadiran (LOA) selepas pergi ke Johor Bahru baru-baru ini.

"Kalau mereka semua di rumah sepanjang hari, mestilah saya jangkakan bil air api bulan ini naik.

"Bagi kami, kalau nak keluarkan duit tambahan $100 pun sudah kira banyak, jadi bantuan seperti ini dapat mengurangkan sedikit beban kewangan saya dan suami," katanya.

Menurutnya, bil air api keluarganya biasanya antara $210 dengan $250 sebulan.

Meskipun bimbang dalam keadaan sekarang, Cik Rashidah berkata beliau berharap pandemik Covid-19 itu dapat berakhir secepat mungkin dan supaya bantuan yang diberi pemerintah mencukupi buat mereka sekeluarga buat masa ini.

Namun sekiranya keadaan bertambah teruk dan mereka sekeluarga memerlukan bantuan tambahan pada masa akan datang, beliau merancang mendapatkan bantuan daripada pejabat khidmat sosial.


BANTUAN KEWANGAN DIPERTINGKAT

- Warga Singapura berusia 21 tahun dan ke atas menerima $300, $600 atau $900 bergantung pada gaji

- Ibu bapa yang mempunyai sekurang-kurangnya seorang anak berusia 20 tahun dan ke bawah menerima wang tambahan $300

- Warga Singapura berusia 50 tahun dan ke atas menerima $100 tunai sebagai tokokan kad PAssion

- Warga Singapura menghuni flat HDB satu bilik dan dua bilik menerima baucar $300 untuk membeli barangan keperluan dapur tahun ini, terima lagi $100 tahun depan

- Warga Singapura yang menerima bayaran Daya Kerja tahun lalu layak menerima bayaran khas Daya Kerja yang dipertingkat menjadi $3,000

- Geran bagi kumpulan bantu diri diganda menjadi $20 juta bagi tempoh 2020-2021

- Geran bagi CDC ditambah kepada $75 juta pada 2020

- Bayaran balik pinjaman pelajar dan bayaran faedah ditunggak setahun, dari 1 Jun 2020 kepada 31 Mei 2021, bagi bekas pelajar enam universiti berautonomi dan lima politeknik

- Bayaran denda digantung tiga bulan jika lewat membayar ansuran pinjaman HDB

Video Baru

Podcast Baru

Teka Kata

=
Pilih perkataan yang betul
Betul!
Salah!
Cuba lagi! Bagus! Hebat! Markah anda: Out Of 3
Try the new Halal Food Map