Belanjawan 2019: Kanak-kanak yang mula Darjah 1 tahun lalu akan terima subsidi pendidikan lebih $130,000 sehingga tamat sekolah menengah , Berita Setempat - BeritaHarian.sg
Subuh
5:42
Syuruk
7:00
Zuhur
1:06
Asar
4:20
Maghrib
7:10
Isyak
8:19

Teka Kata

=

Uji pengetahuan anda dalam Bahasa Melayu

Betul!

Salah!

Setempat0

Belanjawan 2019: Kanak-kanak yang mula Darjah 1 tahun lalu akan terima subsidi pendidikan lebih $130,000 sehingga tamat sekolah menengah

Feb 18, 2019 | 05:34 PM

SEORANG kanak-kanak yang memulakan sekolah rendah tahun lalu boleh menerima lebih $130,000 dalam bentuk subsidi pendidikan sehingga dia tamat sekolah.

Menteri Kewangan Encik Heng Swee Keat berkata demikian di Parlimen pada Isnin (18 Feb) semasa beliau membentangkan inisiatif bagi membantu warga merebut peluang dan memenuhi potensi menerusi pendidikan.

“Subsidi pemerintah menampung lebih 90 peratus kos keseluruhan untuk mendidik anak-anak kita,” kata Encik Heng, yang menekankan bahawa bantuan tambahan diberikan kepada keluarga berpendapatan rendah.

Menurut Encik Heng, usaha dalam pendidikan ini adalah sebahagian rancangan jangka panjang Singapura untuk  membina masyarakat lebih prihatin dan inklusif.

Pemerintah, kata Encik Heng, melabur secara lumayan untuk menyediakan ‘pendidikan kelas dunia’ bagi warga Singapura muda, supaya setiap kanak-kanak boleh mencapai yang terbaik tanpa mengambil kira latar belakangnya.

Berita Popular

Video Baru

Podcast Baru

Teka Kata

=

Uji pengetahuan anda dalam Bahasa Melayu

Betul!

Salah!

Try the new Halal Food Map