Belanjawan 2020: Pakej $4 bilion untuk bantu pekerja, syarikat dengan wabak koronavirus, Berita Setempat - BeritaHarian.sg
Subuh
5:36
Syuruk
7:00
Zuhur
1:07
Asar
4:32
Maghrib
7:12
Isyak
8:27

Teka Kata

=

Uji pengetahuan anda dalam Perkataan Melayu

Betul!

Salah!

Teka Kata

=
Uji pengetahuan anda dalam Perkataan Melayu
Betul!
Salah!
Well done! You got:
/5
Words Right
Setempat0

Belanjawan 2020: Pakej $4 bilion untuk bantu pekerja, syarikat dengan wabak koronavirus

Feb 18, 2020 | 04:51 PM

PEKERJA dan syarikat yang terjejas dek wabak Covid-19 boleh menjangkakan bantuan daripada pemerintah, dengan lebih banyak bantuan diperuntuk bagi sektor pelancongan dan pengangkutan yang paling terjejas.

Mengumumkan demikian, Timbalan Perdana Menteri merangkap Menteri Kewangan Heng Swee Keat berkata Pakej Penstabilan dan Bantuan bernilai $4 bilion itu bertujuan menstabilkan ekonomi Singapura serta membantu pekerja dan syarikat ketika ini. 

Selain menyediakan skim untuk membantu pekerja terus kekal dalam pekerjaan mereka, pakej itu juga akan membantu syarikat menangani aliran tunai mereka.

Semua syarikat yang membayar cukai akan mendapat rebat cukai pendapatan korporat, sebanyak 25 peratus daripada jumlah cukai yang perlu dibayar, sehingga $15,000 bagi setiap syarikat.

Penyewa dan pemajak di hartanah yang diuruskan pemerintah seperti Lembaga Perumahan dan Pembangunan (HDB), Penguasa Darat Singapura (SLA) dan Lembaga Pelancongan Singapura (STB) juga boleh berbincang dengan agensi berkenaan tentang bayaran sewa yang fleksibel seperti bayaran ansuran.

Discover Malay Home Based Businesses

Encik Heng berkata sektor pelancongan, penerbangan, runcit, khidmat makanan serta khidmat teksi dan kereta sewa privet akan turut menerima bantuan tambahan kerana sektor ini terjejas secara langsung oleh wabak Covid-19.

Ini termasuk menerusi rebat cukai hartanah, rebat bagi bayaran mendarat dan meletak pesawat di lapangan terbang serta rebat sewa bagi kedai dan ejen kargo di Lapangan Terbang Changi.

Sementara itu, pegerai di pusat penjaja makanan dan pasar yang diuruskan Agensi Sekitaran Kebangsaan (NEA) akan diberi pengecualian sewa bagi sebulan.

Agensi pemerintah lain pula akan memberi pengecualian sewa setengah bulan bagi penyewa komersial mereka.

Video Baru

Podcast Baru

Teka Kata

=

Uji pengetahuan anda dalam Perkataan Melayu

Betul!

Salah!

Teka Kata

=
Uji pengetahuan anda dalam Perkataan Melayu
Betul!
Salah!
Well done! You got:
/5
Words Right
Try the new Halal Food Map