Subuh
5:34
Syuruk
6:57
Zuhur
1:04
Asar
4:28
Maghrib
7:08
Isyak
8:23
Setempat

Biar masyarakat dilanda kesukaran, semangat memberi terus bersinar

Sumbangan untuk projek Buka Puasa SGUnited capai $3j; untuk TAA $1.3j

May 23, 2020 | 05:30 AM

WALAUPUN sedang menghadapi krisis Covid-19, masyarakat Islam setempat rata-rata memaparkan sifat ihsan sepanjang Ramadan ini, dengan mengeluarkan sumbangan membantu golongan memerlukan.

Antara contoh ketara termasuk daya usaha #SGUnited Buka Puasa dan usaha mengumpul dana Tabung Amal Aidilfitri (TAA).

Inisiatif #SGUnited Buka Puasa misalnya mencapai sasaran pengumpulan dana $3 juta, sebulan setelah ia dilancarkan.

Pelbagai agensi dan pertubuhan masyarakat telah menggembleng tenaga mengumpul dana itu, menyiapkan dan menghantar 20,000 makanan berbuka puasa ke hospital, kelab masyarakat dan rumah penerima bantuan zakat Majlis Ugama Islam Singapura (Muis) setiap hari sepanjang Ramadan.

Secara keseluruhan, sebanyak 600,000 makanan akan selesai diagihkan menjelang akhir Ramadan hari ini.

Dana Amanah Tabung Amal Aidilfitri (TAA) pula berjaya mengumpulkan lebih $1.3 juta menerusi pungutan derma dalam talian di laman web www.TAA.sg sehingga semalam. TAA menyifatkan jumlah itu sebagai di luar jangkaan.

Sabtu lalu, TAA telah mengagihkan sejumlah $1,148,350 - jumlah pengagihan tertinggi Dana Aidilfitri sepanjang 10 tahun lalu - kepada lebih 3,200 pemohon.

Selain sumbangan dalam bentuk kewangan, masyarakat Islam setempat juga giat menabur bakti dengan pelbagai cara lain.

Sebagai contoh, Badan Agama dan Pengajaran Radin Mas (Bapa) serta Kelab Rotari Kampong Gelam telah bekerjasama mengagihkan Pek Rahmah kepada 330 keluarga yang memerlukan di sekitar kawasan Jurong East dan West semalam dan kelmarin.

Bapa juga telah menyumbang makanan berbuka puasa kepada 330 keluarga itu setiap hari sepanjang Ramadan.

Hari ini, Bapa akan mengagihkan juadah Hari Raya pula kepada 135 keluarga yang memerlukan serta gelandangan yang kini berteduh di Masjid Assyakirin sepanjang tempoh pemutus rantaian jangkitan, hasil kerjasama dengan Mamanda Catering serta Masjid Assyakirin.

Pengarah Eksekutif Bapa, Ustaz Muhammad Fizar Zainal, berkata tempoh pemutus rantaian jangkitan ini tidak sekali pun memutuskan sifat rasa peduli dan kasih sayang serta keinginan masyarakat menghulurkan bantuan kepada golongan yang terjejas.

"Bahkan, semangat kekitaan dan kemasyarakatan kian berkembang dan mekar di saat-saat suram seperti ini. Ini yang mendorong saya dan juga teman-teman selebriti seperti Taufik Batisah dan Elfaeza Ul Haq untuk membuka ruang bagi mereka-mereka yang ingin menyumbang dan membantu," ujarnya.

Dana Pendidikan Harun Ghani (HGEF) pula kerjasama Kementerian Ehwal Dalam Negeri (MHA), Khidmat Penjara Singapura (SPS) dan kempen Dadah itu Haram pula telah mengagihkan habuan, termasuk kad Hari Raya dan surat yang ditulis oleh banduan buat keluarga mereka, kepada 37 keluarga banduan itu di serata negara baru-baru ini.

Roses Of Peace (ROP) pula telah bekerjasama dengan kumpulan belia IM Collective (IMC) untuk menyiapkan dan mengagihkan 1,000 pek habuan sempena Hari Raya sebagai tanda penghargaan dan terima kasih kepada pekerja pembersihan majlis bandaran dan pekerja sokongan.

Pengerusi M3@Tampines, Encik Abu Bakar Mohd Nor, berkata:

"Menerusi inisiatif #SGUnited Buka Puasa, ramai yang telah tampil untuk menyumbang dan menyokong usaha ini, baik individu mahupun pertubuhan.

"Saya rasa amat tersentuh kerana ketika ramai yang menghadapi pelbagai jenis masalah dalam keadaan sekarang ini, kita tetap bersatu sebagai satu masyarakat untuk membantu mereka yang lebih memerlukan," ujarnya.


Mufti: 1 Syawal esok

UMAT Islam di Singapura akan menyambut Hari Raya Aidilfitri esok.

Ini bermakna hari ini adalah Ramadan ke-30 dan hari terakhir berpuasa.

Mufti Dr Nazirudin Mohd Nasir berkata: "Mengikut kiraan hisab, anak bulan Syawal tidak mungkin dapat dilihat di atas ufuk Singapura ketika matahari terbenam petang tadi (semalam), kerana bulan telah terbenam lebih awal. Ini bererti esok (hari ini) adalah hari penggenap bulan Ramadan 30 hari dan awal bulan Syawal tahun 1441H, iaitu Hari Raya Aidilfitri, jatuh pada lusa, Ahad bersamaan 24 Mei 2020."

Beliau berkata masyarakat Melayu/Islam di Singapura telah berjaya jalani bulan Ramadan dalam suasana luar biasa yang mencabar akibat pandemik Covid-19.