Bijak manfaat peluang, tingkat kemahiran, Berita Setempat - BeritaHarian.sg
Subuh
5:33
Syuruk
6:57
Zuhur
12:59
Asar
4:23
Maghrib
6:59
Isyak
8:14
Suatu Ketika di Singapura
Teka Kata
Uji pengetahuan anda dalam bahasa Melayu
=
Pilih perkataan yang betul
Betul!
Salah!
Cuba lagi! Markah anda: Bagus! Markah anda: Hebat! Markah anda: Out Of 3
Setempat3

ANALISA BERITA: Ekonomi baru perlukan tenaga kerja bijak

Bijak manfaat peluang, tingkat kemahiran

Jun 02, 2020 | 05:30 AM

SEDANG Singapura mengambil langkah membuka semula ekonominya hari ini selepas tamat tempoh pemutus rantaian jangkitan itu semalam, golongan pekerja di sini harus merebut segala peluang dan bantuan yang ditawarkan pemerintah untuk membantu mereka mengharungi masa yang sukar ini.

Ini sedang pemerintah membentangkan pelbagai inisiatif baru di bawah Belanjawan Kecekalan baru-baru ini.

Semasa membentangkan Belanjawan Kecekalan - Belanjawan keempat negara ini dalam sekitar tiga bulan - Timbalan Perdana Menteri merangkap Menteri Kewangan Heng Swee Keat memberi jaminan akan melindungi setiap pekerja.

Beliau melancarkan Pakej Pekerjaan dan Kemahiran SGUnited untuk mewujudkan hampir 100,000 peluang dalam tiga bidang - 40,000 pekerjaan, 25,000 tempat bagi program pelatih dan 30,000 tempat bagi latihan kemahiran.

Dalam tiga bulan pertama tahun ini sahaja, seramai 3,000 pekerja telah diberhentikan kerja.

Ini adalah sebelum langkah pemutus rantaian jangkitan mula berkuat kuasa pada 7 April.

Lantas, jumlah mereka yang diberhentikan kerja dijangka meningkat bagi suku kedua tahun ini - April hingga Jun.

Malah, beberapa pakar ekonomi telah meramalkan bahawa jumlah pemberhentian pekerja di Singapura akan menjejas 45,800 hingga 200,000 pekerja, dengan pekerja asing membentuk sebahagian besar jumlah mereka yang terjejas.

Jumlah ini lebih tinggi berbanding 10,690 pekerja yang diberhentikan tahun lalu.

Pemberhentian kerja tidak dapat dielak sedang Singapura dijangka mengalami kemelesetan terburuk sejak mencapai kemerdekaan 55 tahun lalu.

Antara sektor yang paling teruk terjejas akibat Covid-19 termasuk penerbangan dan pelancongan.

Pekerja daripada sektor yang terjejas teruk sehingga diberhentikan kerja boleh memanfaatkan peluang 40,000 pekerjaan yang ditawarkan di bawah Pakej Pekerjaan dan Kemahiran SGUnited itu.

Ini termasuk 15,000 pekerjaan baru yang ditawarkan sektor awam, termasuk pekerjaan jangka pendek yang berkaitan Covid-19 seperti pegawai swab dan pegawai pengisytiharan penjagaan kesihatan.

Walaupun keadaan ekonomi yang kurang baik buat masa ini, Anggota Parlimen GRC Pasir Ris-Punggol, Encik Zainal Sapari, berkata masih ada peluang dalam sektor tertentu yang masih berkembang.

"Pemerintah akan bekerjasama dengan industri untuk memudahkan permohonan bagi peluang ini.

"Sektor seperti penjagaan kesihatan, farmaseutikal, e-dagang, kerja sosial dan teknologi masih memerlukan pekerja mahir dan juga dapat menawarkan pekerjaan sementara," ujarnya.

Sementara sesetengah sektor mampu bangkit semula selepas pandemik Covid-19 ini diatasi, beberapa sektor mungkin terjejas begitu teruk sehingga tidak dapat bangkit semula dan tidak akan wujud lagi pada masa akan datang.

Ketika itu, lebih ramai pekerja dijangka diberhentikan kerja.

Oleh itu, adalah penting pekerja mengambil langkah segera untuk merebut peluang latihan yang disediakan dan menyesuaikan diri dengan norma baru sekarang meskipun langkah ini pastinya amat mencabar.

Ketika diminta mengulas, Profesor Madya Eugene Tan dari Universiti Pengurusan Singapura (SMU) berkata realitinya ialah tidak semua syarikat mampu bertahan dalam kemelesetan ekonomi ini.

Namun, Belanjawan baru-baru ini menawarkan bantuan untuk mengurangkan jumlah mereka yang kehilangan pekerjaan.

"Sesetengah pekerjaan akan berubah dan ada yang tidak akan wujud lagi.

"Oleh itu, Belanjawan ini bertujuan melindungi pekerja dan pekerja itu juga harus menerima hakikat berbeza yang sukar ini dan membuat persiapan bagi pekerjaan baru," kata Dr Tan.

Maka, ini juga masa yang baik bagi pekerja mencari peluang latihan untuk meraih kemahiran baru atau meningkatkan kemahiran mereka.

Ini kerana adalah lebih baik dan mudah bagi seseorang menceburi pekerjaan yang dianggap lebih selamat atau tidak terlalu terjejas dek kesan penularan koronavirus itu, berbanding jika beliau diberhentikan kerja dan perlu menganggur buat tempoh yang tidak pasti berapa lama sementara mencari pekerjaan baru dalam keadaan ekonomi yang tidak menentu sekarang.

Semasa Belanjawan Perpaduan Februari lalu, pemerintah juga telah mengumumkan tokokan Kredit SkillsFuture sekali sebanyak $500 bagi warga Singapura berusia 25 tahun dan ke atas, yang boleh digunakan dari 1 Oktober.

Warga berusia 40 hingga 60 tahun pula akan meraih tokokan tambahan $500.

Dengan pelbagai skim bantuan serta latihan yang ada, sesetengah pekerja mungkin tidak pasti apa yang boleh mereka manfaatkan dan bagaimana.

Oleh itu, satu jawatankuasa yang diterajui Menteri Negara (Pembangunan Negara merangkap Tenaga Manusia) Zaqy Mohamad telah diumumkan baru-baru ini.

Jawatankuasa itu akan antara lain menggembleng tenaga Mendaki Sense dan Kongres Kesatuan Sekerja Kebangsaan (NTUC) untuk membantu pekerja yang yang menghadapi kesukaran mencari kerja atau diberhentikan kerja mendapatkan bantuan sementara, menjalani latihan dan mengenal pasti bidang yang boleh mereka terokai.

Pelbagai bantuan sudah pun ditawarkan. Yang penting kini, pekerja harus tangkas merebut peluang dan sokongan yang ditawarkan serta keluar daripada zon selesa mereka, demi menjamin masa depan yang lebih cerah dalam dunia 'norma baru' ini.


TALIAN BANTUAN PEKERJAAN

  • Institut Pekerjaan dan Daya Kerja (e2i) NTUC mempermudah warga mendapatkan pekerjaan. Untuk maklumat lanjut, sila lungsuri e2i.com.sg
  • Majlis Jaminan Kerja NTUC membantu pekerja dan golongan karyawan dan eksekutif (PME) dengan pekerjaan baru sebelum mereka diberhentikan. Untuk maklumat lanjut, lungsuri e2i.com.sg/individuals/jsc
  • NTUC Learning Hub menawarkan pelbagai kursus bersubsidi untuk pekerja pertingkat kemahiran. Untuk maklumat lanjut, lungsuri www.ntuclearninghub.com atau hubungi 6336-5482

Video Baru

Podcast Baru

Teka Kata

=
Pilih perkataan yang betul
Betul!
Salah!
Cuba lagi! Bagus! Hebat! Markah anda: Out Of 3
Try the new Halal Food Map