Subuh
5:43
Syuruk
7:06
Zuhur
1:12
Asar
4:36
Maghrib
7:17
Isyak
8:31
Setempat

Buat penyesuaian, kekalkan semangat Ramadan: Mufti

May 08, 2020 | 05:30 AM

MESKIPUN umat Islam di Singapura tidak dapat melakukan amalan yang biasa dilakukan pada Ramadan ini, seperti solat tarawih dan membayar zakat di masjid dalam tempoh pemutus litar Covid-19, peluang masih terbuka bagi mereka mendekatkan diri dengan Tuhan dan berkhidmat kepada masyarakat, kata Mufti Dr Nazirudin Mohd Nasir.

"Kita perlu membuat penyesuaian sebaik-baiknya tanpa menghilangkan semangat Ramadan tersebut… melalui ibadah yang telah disyariatkan, ibadah puasa kita pada siang hari, ibadah bangun malam untuk menunaikan tarawih dan berdoa, bermunajat, dan juga membantu mereka yang memerlukan dengan ibadah zakat. Semua ini masih boleh kita lakukan tetapi bersama keluarga dan bukan dengan masyarakat secara amnya di masjid," kata Dr Nazirudin.

Dr Nazirudin berkata demikian dalam wawancara di siaran podcast Berita Harian baru-baru ini.

Anda juga boleh menyaksikan Dr Nazirudin berhujah menerusi video Motivasi Pagi yang diterbitkan Berita Harian dan disiarkan di Facebook Berita Harian Singapura esok.

Motivasi Pagi, yang diterbitkan Berita Harian khas sempena Ramadan ini adalah siri klip video yang menampilkan asatizah setempat dan bertujuan menambah kepada perkongsian ilmu dan pengalaman pada Ramadan yang unik ini.

Ciri baru

Alat terjemah Berita Harian