Subuh
5:29
Syuruk
6:47
Zuhur
12:51
Asar
4:07
Maghrib
6:52
Isyak
8:02
Setempat

KORONAVIRUS

Cari cara lain jual produk apabila kedai ditutup

Peniaga lanjutkan masa perniagaan sebelum Selasa ini, beralih ke dalam talian
Apr 05, 2020 | 05:30 AM

PERNIAGAAN yang perlu menghentikan operasi sebulan mulai Selasa ini di bawah langkah terbaru pemerintah bagi mengatasi penularan Covid-19 terpaksa mencari cara lain untuk menjual barangan mereka.

Beberapa peniaga berkata mereka akan mengalihkan penjualan ke dalam talian, supaya produk mereka dapat terus dijual sedang kedai ditutup hingga 4 Mei.

Ada juga yang mengambil kesempatan sepanjang tiga hari sebelum perniagaan ditutup melanjutkan masa pembukaan kedai mereka agar sebanyak mungkin stok dapat dijual.

Kelmarin, Perdana Menteri Lee Hsien Loong mengumumkan kebanyakan tempat kerja akan ditutup dari Selasa hingga 4 Mei kecuali perkhidmatan penting seperti penjualan makanan di pasar raya dan kedai, pengangkutan awam serta penjagaan kesihatan.

Langkah itu bertujuan menjadi 'pemutus litar' bagi mengurangkan penularan besar Covid-19.

Para peniaga yang terjejas termasuk butik pakaian, kedai emas, spa dan kedai kecantikan.

Cik Nadiah Abdat, pemilik tiga butik - Sahara Shawl, Birue dan Nadia Abdat - berkata beliau telah menjangkakan langkah ketat itu dan membuat rancangan menghadapi penutupan kedai sejak sebulan lalu.

"Saya memantau keadaan jangkitan Covid-19 di Singapura dan mendapati kes tanpa kaitan semakin meningkat. Saya tahu memang menunggu masa saja sebelum pemerintah membuat keputusan ini untuk menjaga keselamatan dan kesihatan rakyat," katanya.

Rancangan segeranya ialah melanjutkan waktu pembukaan butiknya ke sembilan malam daripada tujuh malam beberapa hari ini supaya dapat menerima sebanyak mungkin pelanggan.

Rancangan keduanya ialah meningkatkan pemasaran dalam talian supaya dapat menjual seberapa banyak barangan yang mungkin dalam masa beberapa hari ini..

Pemilik butik Munawwarah di tingkat satu Golden Landmark, Cik Rasidah Mohamed Din, yang tidak pernah membuat penjualan pakaian Hari Raya dalam talian sepanjang 20 tahun berniaga sebelum ini, kini dalam proses mengambil gambar baju kurung lelaki dan wanita untuk dimuat naik ke laman Facebook butiknya.

Bagai 'jatuh ditimpa tangga', beliau telah membelanjakan $60,000 menyiapkan stok pakaian untuk dijual di bazar Raya tahun ini yang kini dibatalkan.

Beliau sebelum ini merancang mengubah unit yang disewanya di tingkat dua menjadi bilik pameran bagi pelanggan membeli pakaian Hari Raya itu.

Dengan penutupan semua perniagaan kecuali yang menyediakan perkhidmatan penting, Cik Rasidah terpaksa membawa perniagaannya ke dalam talian.

"Ramai pelanggan kami suka ke kedai atau bazar dan melihat sendiri baju dan merasa mutu kain. Tapi sekarang saya tak ada pilihan kecuali menjual dalam talian. Saya juga merancang menyertai kumpulan Bazar Ramadan di Facebook supaya dapat mempromosikan barangan saya dengan lebih meluas," katanya.

Cik Rasidah, yang melanjutkan masa pembukaan butiknya semalam, hari ini dan esok hingga 8 malam daripada 6 petang, mendapati ramai pelanggan mengambil peluang membeli baju Raya sebelum semua butik ditutup.

Mengulas mengenai penutupan perniagaan itu, pemilik First Lady dan Golden Chance di Tanjong Katong Complex serta beberapa kedai yang disewakan, Encik Salleh Marican, berkata: "Langkah itu amat menjejas kami kerana keuntungan perniagaan runcit kami bergantung pada musim perayaan ini.

"Kami juga akan kehilangan lebih setengah juta dolar pendapatan sewa setiap bulan kerana penyewa kami merupakan peruncit yang perlu tutup kedai."

Video Baru

Podcast Baru

Ciri baru

Alat terjemah Berita Harian