Cari peluang beri sumbangan dengan ada banyak masa luang, Berita Setempat - BeritaHarian.sg
Subuh
5:36
Syuruk
6:57
Zuhur
1:03
Asar
4:24
Maghrib
7:08
Isyak
8:19

Teka Kata

=

Uji pengetahuan anda dalam Perkataan Melayu

Betul!

Salah!

Setempat3

Cari peluang beri sumbangan dengan ada banyak masa luang

Apr 21, 2020 | 05:30 AM

SEJAK permulaan pemutus litar dua minggu lalu, ramai warga Singapura yang meluangkan masa lapang mereka di rumah bersama keluarga sebagai usaha mereka mengekang virus dan melindungi masyarakat.

Sebagai sumbangan kepada masyarakat, Encik Mohamad Umar Mohamad Mossudiq, pula menghabiskan sebahagian besar masa lapangnya sekarang untuk mendidik masyarakat mengenai pentingnya mengekalkan jarak selamat.

Dengan tempoh pemutus litar kini, pegawai kanan bahagian di syarikat Cycle & Carriage itu mendapati dirinya mempunyai lebih banyak masa luang.

Maka itu, meskipun tetap bekerja, beliau memutuskan untuk menjadi relawan.

Semasa dihubungi Berita Harian, Encik Mohamad Umar menyatakan bahawa minatnya tercetus ketika beliau melihat seorang rakannya menjadi sukarelawan Duta Jarak Selamat (SDA).

"Mula-mula saya nampak gambarnya yang dimuat naik di Facebook dan saya tengok macam menarik jadi saya telah bertanya bagaimana untuk saya sertai sebagai seorang SDA," kata beliau yang berumur 40 tahun.

Sebelum diiktirafkan sebagai pegawai SDA, Encik Mohamad Umar telah menjalani proses pemilihan Persatuan Rakyat (PA) di mana mereka menilai jika seseorang itu sesuai untuk menjalankan tugas tersebut.

Kini, Encik Mohamad Umar ialah antara 20 sukarelawan lain yang meronda di sekitaran Jurong Springs untuk menasihati penduduk kawasan itu mematuhi peraturan seperti memakai pelitup atau menjaga jarak semasa berada di tempat awam.

Menurut Encik Umar, semasa menjalankan rondaannya, beliau sering menerima pelbagai reaksi.

"Secara keseluruhan saya rasa ramai yang sudah memahami keadaan kini dan terus mematuhi undang-undang. Tetapi ada segelintir, terutamanya golongan warga tua yang masih perlukan peringatan.

"Ada yang apabila mereka nampak kita, mereka akan terus menggunakan pelitup mereka. Ada juga yang berjalan berdekatan mula berjauhan sedikit supaya mereka mengamalkan jarak selamat," katanya yang meluangkan masa sekitar 2-3 jam setiap kali menjalankan tugas sukarela itu..

Sekiranya beliau menegur orang awam, ramai yang meminta maaf, sementara ada yang menolak nasihatnya.

Walaupun pekerjaan ini amat mencabar, beliau terus bersemangat menjalankan peranannya bukan hanya untuk menjaga kemaslahatan masyarakat malah keluarganya.

Bapa enam orang anak itu berharap warga Singapura memahami bahawa tindakan mereka untuk menegur itu adalah demi menjaga keselamatan semua orang terutamanya semasa jumlah kes kelompok terus meningkat di Singapura.

"Saya ingin situasi ini cepat pulih supaya kita semua boleh meneruskan kehidupan kita seperti biasa.

"Jadi saya harap kita semua dapat saling bantu-membantu semasa tempoh cabaran ini. Jika kita berusaha dan teguh bersama, saya yakin kita dapat putuskan jangkitan virus ini," ujarnya.


"Secara keseluruhan saya rasa ramai yang sudah memahami keadaan kini dan terus mematuhi undang-undang. Tetapi ada segelintir, terutamanya golongan warga tua yang masih perlukan peringatan.
Ada yang apabila mereka nampak kita, mereka akan terus menggunakan pelitup mereka. Ada juga yang berjalan berdekatan mula berjauhan sedikit supaya mereka mengamalkan jarak selamat."

- Encik Mohamad Umar Mohamad Mossudiq.

Video Baru

Podcast Baru

Teka Kata

=

Uji pengetahuan anda dalam Perkataan Melayu

Betul!

Salah!

Try the new Halal Food Map