Subuh
5:54
Syuruk
7:16
Zuhur
1:18
Asar
4:41
Maghrib
7:19
Isyak
8:32
Setempat0

Chun Sing: S'pura berpotensi jadi tempat pertemuan selamat

Nov 26, 2020 | 05:30 AM

SEBAGAI hab perjalanan dan transit di rantau ini, Singapura berpotensi menjadi tempat pertemuan yang selamat bagi perniagaan di tengah-tengah Covid-19, kata Menteri Perdagangan dan Perusahaan, Encik Chan Chun Sing, semalam.

"Siapa yang dapat memastikan kesihatan (dan) keselamatan pengunjung dengan cara yang lebih cepat dan lebih baik akan memperoleh kelebihan dari segi daya saing.

"Singapura menyedari hal ini dan berhasrat untuk menjadi antara peneraju dalam bidang ini," kata Encik Chan.

Beliau berkata demikian semasa berucap di TravelRevive, pameran dagang berkaitan pelancongan di Ekspo dan Pusat Konvensyen Sands semalam.

Dalam ucapannya itu, Encik Chan menyentuh tentang rancangan Singapura menjadi destinasi mesyuarat, insentif, konvensyen dan pameran (Mice) sedang banyak perniagaan sekarang mungkin tidak dapat bertemu disebabkan sekatan perjalanan antara negara.

TravelRevive, anjuran Messe Berlin (Singapore) dan Lembaga Pelancongan Singapura (STB), merupakan pameran dagang pertama yang merintis langkah keselamatan baru bagi acara Mice, termasuk kios pendaftaran automatik, semasa pandemik Covid-19 ini.

STB berkata acara itu merupakan pameran dagang pelancongan antarabangsa pertama yang diadakan secara fizikal di Asia Pasifik, sejak penularan koronavirus itu, dengan hampir 1,000 peserta dijangka hadir secara fizikal, termasuk sekitar 65 delegasi asing dari 15 negara.

Pameran itu juga diadakan secara gabungan atau hibrid dengan beberapa peserta menghadiri acara itu secara maya.

Semalam, Encik Chan berkata Singapura "tidak akan bermain secara defensif dengan cuba kembali ke tahap kita sebelum ini" dalam bidang Mice.

Lebih daripada itu, Singapura mahu merintis perkara baru serta menawarkan tahap pengalaman yang baru.

Kata Encik Chan lagi, tanpa bilangan penduduk yang besar, kebergantungan terhadap pengunjung luar bermakna Singapura tidak boleh menutup dirinya dari dunia luar.

Oleh itu, Singapura perlu mengambil pendekatan mengurus risiko, daripada pendekatan menghapuskan risiko, kata Encik Chan.

Meskipun Singapura telah menutup sempadannya dan mengenakan sekatan perjalanan di awal pandemik demi kesihatan dan keselamatan, negara ini sekarang mempunyai keyakinan untuk melanjutkan perjalanan secara bertahap dan berhubung dengan serata dunia, kata Encik Chan.

Semalam, STB juga menandatangani tiga memorandum persefahaman (MOU) dengan penganjur pameran Fiera Milano, Messe Munich and Informa Tech.

Berlangsung di Ekspo dan Pusat Konvensyen Sands semalam dan hari ini, acara TravelRevive itu menghimpun orang ramai untuk bertukar-tukar idea tentang masa depan pelancongan.

Antara langkah selamat yang diambil termasuk 'pod mesyuarat' dilengkapi dengan kaca 'plexi-glass' untuk mengadakan pertemuan, penggunaan aplikasi mudah alih untuk mengatur pertemuan, serta itinerari khas yang diatur khas buat delegasi untuk memberi mereka jaminan tentang keselamatan.

Acara tersebut juga merupakan sebahagian daripada kerjasama sektor awam dan swasta di bawah Perikatan untuk Bertindak Singapura Bersama (AfA) mengenai usaha menyediakan pengalaman pelawat selamat dan inovatif. Perikatan ini pula di bawah Pasukan Bertindak Bangkit Lebih Kukuh (EST).

Video Baru

Podcast Baru

Try the new Halal Food Map