Cipta topi serbaguna jurutera

Baru-baru ini, Politeknik Singapura (SP) menganjurkan acara kejuruteraan di eleven2 SP. Acara itu bertujuan menyediakan wadah interaktif bagi pelajar tahun akhir bidang kejuruteraan membentangkan huraian masalah kehidupan. Acara yang menampilkan hampir 100 huraian kreatif itu turut membolehkan rakan kongsi industri menyaksikan kemahiran dan pengetahuan yang telah pelajar raih di akhir kursus diploma tiga tahun. PUTRI MARDHIYAH YAZID (yputri@sph.com.sg) melaporkan.

SEPANJANG lapan bulan, sekumpulan pelajar tahun akhir jurusan kejuruteraan kelautan Politeknik Singapura (SP) telah mencipta topi keselamatan pelbagai fungsi.

Encik Anthony Toh Chee Leong, Encik Muhammad Naufal Mohamed Idris, Encik Seah Zheng Nan, Encik Lorens Kencono Panizales dan Encik Lieu Jun Han, kesemuanya dalam lingkungan usia 20 hingga 21 tahun, berjaya menghasilkan topi keselamatan 'SafeComm Headgear'. Topi keselamatan yang sesuai digunakan dalam bilik enjin atau 'Engine Room Friendly' (ERF) itu bertujuan meringankan beban jurutera di kapal.

Waktu Solat

Subuh
5:42
Syuruk
7:00
Zuhur
1:06
Asar
4:20
Maghrib
7:09
Isyak
8:19
3 HR PSI: 39
27°/ 24 °
Tuesday - Thundery showers mainly over northern and eastern Singapore in the afternoon.
Wednesday - Late morning and early afternoon thundery showers.
Thursday - Afternoon thundery showers.