Subuh
5:41
Syuruk
7:04
Zuhur
1:11
Asar
4:36
Maghrib
7:16
Isyak
8:31

Ciri kemelayuan dikekal agar peniaga Melayu dapat terus bertapak di TKC selepas dinaik taraf: Maliki

Teka Kata
Uji pengetahuan anda dalam bahasa Melayu
=
Pilih perkataan yang betul
Betul!
Salah!
Cuba lagi! Markah anda: Bagus! Markah anda: Hebat! Markah anda: Out Of 3
Setempat
27
0

Ciri kemelayuan dikekal agar peniaga Melayu dapat terus bertapak di TKC selepas dinaik taraf: Maliki

Dec 08, 2021 | 08:55 PM

CIRI-CIRI kemelayuan yang membolehkan para peniaga Melayu terus berniaga di Tanjong Katong Complex (TKC) setelah dinaik taraf akan dikekalkan, menurut Menteri di Pejabat Perdana Menteri dan pengerusi jalur budaya Geylang Serai, Dr Mohamad Maliki Osman.

Beliau berkata ia merupakan satu ciri utama dan unik yang ingin terus dikekalkan dalam jalur budaya Geylang Serai.

“Salah satu ciri utama kami ialah kami ingin membangunkan jalur budaya Geylang Serai ialah untuk memastikan bahawa peniaga-peniaga Melayu kita terus bertapak di Geylang Serai kerana ramai anggota masyarakat kita ke Geylang Serai untuk mendapat barang-barangan yang dipeniagakan peniaga-peniaga Melayu kita.

“Kami akan bekerja sama dengan SLA (Penguasa Tanah Singapura) untuk memastikan ciri-ciri kemelayuan akan terus wujud dalam gabungan dagangan di TKC,’’ ujar Dr Maliki, yang juga Menteri Kedua Pendidikan merangkap Ehwal Luar, dalam temu ramah dengan media mengenai kerja-kerja naik taraf itu pada Rabu (8 Disember).

SLA, yang memantau TKC sebagai hartanah milik pemerintah, mengumumkan kerja-kerja naik taraf bagi TKC yang akan bermula pada Ogos 2023 demi memberi kesegaran dan merancakkan tempat itu.

Kerja-kerja naik taraf itu dijangka berakhir menjelang Julai 2026.

Beliau akur terdapat para penyewa TKC yang ingin kekal di TKC selepas kerja-kerja naik taraf selesai.

“Dalam jangka masa TKC diubah-elok dan dinaik taraf, sama ada selepas itu mereka (penyewa) boleh kembali ke TKC akan dipertimbangkan oleh SLA. Kita mendapat maklum balas bahawa ada juga yang ingin kembali ke TKC dan kami akan menyalurkan keinginan mereka kepada SLA,’’ ujar Dr Maliki.

Oleh kerana keprihatinan SLA, beliau menambah bahawa tempoh pajakan sewa dilanjutkan selama enam bulan hingga 30 Jun 2023. Ia sepatutnya berakhir menjelang 31 Disember 2022.

“SLA begitu prihatin tentang keinginan para peniaga untuk sekurang-kurangnya menghabiskan perniagaan mereka selepas Hari Raya 2023. Kita telah bekerja sama dengan SLA yang bersetuju tempoh pajakan dilanjutkan hingga bulan Jun 2023,’’ katanya.

Beliau juga prihatin dengan keperluan para peniaga dan mengharapkan mereka mendapat tempat di mana mereka boleh terus menyambung perniagaan mereka.

Video Baru

Teka Kata

=
Pilih perkataan yang betul
Betul!
Salah!
Cuba lagi! Bagus! Hebat! Markah anda: Out Of 3