Subuh
5:31
Syuruk
6:55
Zuhur
12:57
Asar
4:21
Maghrib
6:58
Isyak
8:12
Halal Food Map
Turn on your location  and discover halal restaurants near you.
Search Distance From Your Location = 1 KM
100 M 1 KM
No restaurant found within  from your distance.
Setempat0

ComfortDelGro perkenal ujian perisai V-Shield lindung pemandu, penumpang

May 20, 2020 | 10:00 AM

PENJARAKAN sosial membawa makna baru dengan perisai plastik baru yang disediakan untuk 400 teksi ComfortDelGro.

Percubaan itu akan menyaksikan teksi dilengkapi dengan perisai plastik khas yang bertujuan untuk mengurangkan hubungan antara teksi dan penumpangnya, dan diharapkan dapat mengurangkan penyebaran Covid-19, kata ComfortDelGro dalam kenyataannya hari ini. 

Lebih kurang 50 teksi akan dipasang setiap minggu dari sekarang.

Disebut 'Perisai V', perisai buatan tempatan telah didaftarkan hakciptanya oleh Moove Media, anak syarikat milik penuh ComfortDelGro Corporation.

Berukuran 1m x 0.7m x 0.6m, pelindung V meliputi seluruh kabin pemandu, dan mempunyai dua 'tingkap' bukaan untuk penumpang membuat pembayaran. 

Perisai itu diperbuat dari bahan yang tidak dapat dipecahkan membolehkannya berfungsi sebagai perlindungan tambahan terhadap sebarang bahaya fizikal yang ganas. 

Perisai hanya melindungi kawasan kabin pemandu dan tidak menghalang aliran udara di bahagian teksi yang lain.

Ketua Pegawai Eksekutif ComfortDelGro Taxi, Encik Ang Wei Neng, berkata: “Kenderaan kami terdedah kepada penumpang sepanjang siang dan malam. 

"Walaupun pemandu kami mengambil langkah berjaga-jaga dengan memakai topeng dan sentiasa membasmi kuman teksi mereka, masih ada risiko. 

"Perisai ini akan semakin berkurang tahap risiko itu kerana ia berfungsi sebagai lapisan perlindungan tambahan untuk teksi."

Pemasangan perisai telah dimulakan dan jika percubaan terbukti berjaya, lebih banyak teksi akan dipasang dengan mereka.

Pemandu teksi, Encik Koh Tian Moo, 66 tahun, berharap dapat memasang pelindung V di dalam teksi. 

Beliau berkata: "Saya berterima kasih atas usaha yang diambil oleh Syarikat untuk melindungi kita. Ini akan memberi penumpang dan teksi seperti saya ketenangan fikiran."

ComfortDelGro adalah salah satu syarikat pengangkutan darat terbesar di dunia dengan jumlah kenderaan melebihi 41,600 merangkumi bas, teksi dan kenderaan sewa. 

Ia juga menjalankan rangkaian rel ringan dan berat sepanjang 83km di Singapura. 

Operasi global ComfortDelGro merangkumi tujuh negara - Singapura, Australia, China, Amerika Syarikat, United Kingdom, Ireland, Vietnam dan Malaysia.

Video Baru

Podcast Baru

Ciri baru

Alat terjemah Berita Harian