Subuh
5:46
Syuruk
7:06
Zuhur
1:12
Asar
4:31
Maghrib
7:16
Isyak
8:27
Setempat

Covid-19: 396 kes baru, 3 jangkitan dalam masyarakat

Aug 01, 2020 | 05:30 AM

KEMENTERIAN Kesihatan (MOH) mengenal pasti 396 kes jangkitan Covid-19 sehingga 12 tengah hari semalam. Ini menjadikan jumlah keseluruhan jangkitan Covid-19 mencapai 52,205.

Kebanyakannya merupakan pemegang permit kerja yang menetap di dormitori pekerja asing, jelas MOH dalam kenyataannya.

Dalam pada itu, hasil siasatan MOH menunjukkan terdapat tiga kes masyarakat. Mereka merupakan pemegang pas kerja.

Sebagai tambahan, MOH juga mengenal pasti tiga kes import yang telah diberi Notis Jangan Keluar Rumah (SHN) sejurus sampai di Singapura.

Kelmarin, MOH mengumumkan kesemua empat kes masyarakat jangkitan Covid-19 yang dikenal pasti pada hari tersebut berkait dengan kelompok di Hab Pengangkutan Bersepadu Bukit Panjang.

Kelompok itu, yang pertama kali diumumkan Jumaat lalu, kini mempunyai lapan kes. Empat pesakit terbaru itu terdiri dari seorang warga Singapura dan tiga pemegang pas pekerja.

Kementerian itu menjelaskan empat kes ini tidak menampakkan sebarang tanda sakit dan dikesan sebagai sebahagian daripada proses menjejak secara proaktif kes individu yang bekerja di kelompok tempat kerja yang baru dikenal pasti.

Bagi memastikan kes ini adalah jangkitan baru atau pernah dikesan sebelum ini, MOH juga mengendalikan ujian serologi atau ujian serum darah bagi individu berkenaan. Hasil ujian tersebut ternyata positif bagi empat individu ini yang kemungkinan sudah dijangkiti sebelum ini.

Sebagai langkah berjaga-jaga, MOH bekerjasama dengan Penguasa Pengangkutan Darat (LTA) bagi mengatur ujian buat kenalan dekat empat kes ini. Siasatan epidemiologi pula sedang dilanjutkan.

Ciri baru

Alat terjemah Berita Harian