Subuh
5:46
Syuruk
7:05
Zuhur
1:11
Asar
4:29
Maghrib
7:14
Isyak
8:25
Setempat

Covid-19: 85 ujian bagi isi rumah, pengunjung Blk 111 Tampines negatif; 169 kes baru di S'pura

Jul 03, 2020 | 04:43 PM

KESEMUA keputusan bagi 85 ujian Covid-19 yang dijalankan bagi isi rumah dan pengunjung Blok 111 Tampines Street 11 didapati negatif, kata Kementerian Kesihatan (MOH) pada Jumaat (3 Julai).

Ini merujuk kepada laporan MOH pada Khamis (2 Julai) bahawa pihaknya telah meletakkan 58 isi rumah yang tinggal di blok itu di bawah pengawasan telefon aktif dan sedang memudahkan ujian untuk mereka termasuk pengunjung rumah mereka.

"Ini merupakan langkah berjaga-jaga setelah MOH mengesan sembilan kes yang sah dari dua isi rumah yang tinggal di blok itu," kata MOH dalam kenyataannya.

Ia menambah, oleh kerana isi rumah serta pengunjung mereka bukan merupakan hubungan rapat dengan kes yang disahkan positif, mereka dinilai mempunyai risiko jangkitan yang rendah.

Sementara itu, lagi 169 kes jangkitan koronavirus baru dilaporkan di Singapura, kebanyakan melibatkan pekerja asing yang menetap di dormitori.

Menurut siasatan MOH sehingga kini, terdapat 11 kes di kalangan masyarakat - tiga melibatkan warga Singapura atau penduduk tetap dan baki lapan kes melibatkan Pemegang Pas Kerja.

Lagi tiga kes import turut dilaporkan dan kesemua sudah diarah untuk menjalani Notis Jangan Keluar Rumah (SHN) setibanya mereka di Singapura, jelas MOH.

Secara keseluruhan, bilangan kes jangkitan telah meningkat kepada 44,479 orang.

Ciri baru

Alat terjemah Berita Harian