Subuh
5:31
Syuruk
6:54
Zuhur
12:57
Asar
4:21
Maghrib
6:57
Isyak
8:12
Halal Food Map
Turn on your location  and discover halal restaurants near you.
Search Distance From Your Location = 1 KM
100 M 1 KM
No restaurant found within  from your distance.
Setempat0

Covid-19: Amah asing ke S’pura dikenakan notis duduk rumah; majikan terjejas dapat sokongan: MOM

Mar 15, 2020 | 08:15 PM

SEMUA pembantu rumah asing yang memasuki Singapura perlu menuruti notis duduk di rumah (SHN) 14 hari, kata Kementerian Tenaga Manusia (MOM) pada Ahad (15 Mac).

Semua majikan dan agensi pembantu rumah yang sedang merancang bagi pembantu rumah memasuki Singapura juga perlu mendapatkan kebenaran MOM sebelum pekerja mereka boleh memulakan perjalanan ke sini.

Langkah baru ini, yang diambil selari dengan penularan Covid-19 di serata dunia menjejas kededua pembantu rumah baru dan lama.

Ia berkuatkuasa Isnin (16 Mac) pada 11.59 malam.

“Langkah ini menimbangkan bahawa pekerja domestik asing (FDW) tinggal bersama keluarga dan menjaga kanak-kanak kecil dan orang tua,” kata MOM dalam kenyataannya.

Pembantu rumah yang terjejas boleh memenuhi tuntutan SHN di rumah majikan atau kediaman lain yang ditentukan.

Majikan yang menggajikan pekerja yang tidak memenuhi tuntutan SHN di alamat kediaman yang didaftar, boleh memohon mendapatkan pakej sokongan daripada MOM.

Pakej ini membenarkan majikan yang merupakan warga Singapura atau penduduk tetap (PR) untuk mendapat sokongan harian $60 bagi setiap pembantu rumah yang terjejas dan levi yang dikenakan bagi mereka akan ditiadakan sepanjang tempoh SHN

Video Baru

Podcast Baru

Ciri baru

Alat terjemah Berita Harian