Subuh
5:54
Syuruk
7:16
Zuhur
1:18
Asar
4:41
Maghrib
7:19
Isyak
8:32
Setempat0

Covid-19: Kes tunggal dalam masyarakat pekerja pembersihan di Terminal 3

Dec 01, 2020 | 11:21 PM

KES tunggal dalam masyarakat baru melibatkan seorang pekerja pembersihan wanita yang bertugas di kawasan transit Terminal 3, Lapangan Terbang Changi.

Dalam kenyataannya pada Selasa malam (1 Dis), Kementerian Kesihatan (MOH) mendedahkan kes tersebut tidak berkait dan pesakit tidak menunjukkan simptom.
 
Namun beliau dikesan menerusi ujian rutin bagi pekerja barisan hadapan operasi Covid-19.

Warga Singapura berusia 66 tahun itu telah dibawa ke hospital apabila diuji positif Covid-19, namun ujian serologi beliau negatif, menandakan jangkitan beliau merupakan jangkitan baru.

Wanita tersebut tinggal di Yishun Ring Road bersama suaminya yang tidak bekerja.

MOH berkata semasa bertugas, beliau memakai alat pelindungan peribadi, termasuk pelitup, pelindung muka, sarung tangan dan pakaian menutupi badan.
 
Ujian rutin yang beliau jalani sebelum ini pula semua disahkan negatif.

Sementara itu, kesemua kontak terdekatnya, termasuk ahli keluarga dan rakan sekerja telah diasingkan dan dikuarantin serta akan diuji pada permulaan dan penghujung tempoh kuarantin mereka.

Selain kes dalam masyarakat itu, satu kes juga dikesan di dormitori.

Kes tersebut juga tidak menunjukkan simptom dan dikesan menerusi pemantauan proaktif.

MOH berkata, pesakit tersebut telah dihantar ke hospital selepas diuji positif dengan kesemua kontak terdekatnya di dormitori dan tempat kerjanya telah diasingkan dan dikuarantin.

Singapura juga melaporkan lapan kes import yang mempunyai sejarah perjalanan dari Indonesia, Myanmar, Russia dan Jepun. 

Antara mereka merupakan seorang pemegang pas istimewa yang telah memasuki Singapura dari Indonesia dan diberkas oleh Polis Pengawal Pantai (PCG) kerana disyaki terlibat dalam satu kes sebelum ini.

Seorang lagi pula bayi lelaki berusia satu tahun dari Russia, yang memegang pas lawatan jangka panjang. 

MOH juga memaklumkan beberapa tempat yang dilawati pesakit Covid-19 semasa mereka masih berjangkit antara 24 dengan 28 November lalu. 

Antaranya termasuk S-11 Food Court di 504 Bishan Street 11; Kopitian Terminal 3 Lapangan Terbang Changi; kasino di Marina Bay Sands; SQUE Rotisserie & Alehouse di The Central @ Clarke Quay; Makansutra Gluttons Bay; dan Dapur Penyet di The Centrepoint.

Video Baru

Podcast Baru

Try the new Halal Food Map