Covid-19: Kes tunggal masyarakat isteri warga emas 82 tahun yang positif sebelum ini, Berita Setempat - BeritaHarian.sg
Subuh
5:42
Syuruk
7:00
Zuhur
1:06
Asar
4:20
Maghrib
7:10
Isyak
8:19

Teka Kata

=

Uji pengetahuan anda dalam Bahasa Melayu

Betul!

Salah!

Setempat0

Covid-19: Kes tunggal masyarakat isteri warga emas 82 tahun yang positif sebelum ini

Mar 04, 2021 | 10:52 PM

KES tunggal dalam masyarakat melibatkan seorang wanita warga Singapura yang juga merupakan isteri seorang pesakit berusia 82 tahun yang dilaporkan positif Covid-19 sebelum ini.

Wanita warga emas berusia 81 tahun itu antara 19 kes positif Covid-19 baru yang dilaporkan di Singapura pada Khamis (4 Mac).

Wanita berkenaan mula demam dan rasa sejuk badan pada 27 Februari lalu, namun tidak mendapatkan rawatan perubatan.

Kementerian Kesihatan (MOH) dalam kenyataannya pada Khamis (4 Mac) malam berkata wanita itu pulih daripada demam tersebut pada hari yang sama.

Namun, sehari sebelum beliau menghidap simptom tersebut, wanita itu telah menerima dos pertama vaksin Covid-19 pada 26 Februari dan simptom itu boleh dikaitkan dengan kesan pemvaksinan.

Berita Popular

Oleh kerana beliau telah dikesan sebagai kontak terdekat suaminya yang dilaporkan positif pada Rabu (3 Mac),  beliau turut dikuarantin pada Selasa (2 Mac) dan diuji bagi jangkitan Covid-19.

Pemeriksaan itu dijalankan sebagai protokol bagi menguji individu yang diletakkan dalam kuarantin, kata MOH.

MOH berkata, keputusan ujiannya positif pada hari seterusnya dan beliau kemudian dibawa ke Pusat Nasional bagi Penyakit Berjangkit (NCID).

Ujian serologikalnya pula didapati negatif, menandakan jangkitan beliau sebagai baru, tambah MOH.

MOH menjelaskan vaksin Covid-19 tidak mengandungi virus hidup dan jangkitan wanita itu tidak mungkin berpunca daripada pemvaksinan.

Jangkitan masih boleh berlaku selepas atau sebelum seorang itu menjalani pemvaksinan kerana ia mengambil kira-kira beberapa minggu untuk seseorang individu membina keimunan selepas disuntik vaksin, kata MOH. 

Siasatan masih dijalankan dan kesemua kontak terdekat kes berkenaan termasuk ahli keluarga telah diasingkan dan dikuarantin.

Sementara itu baki 18 kes merupakan kes import, antaranya melibatkan tiga warga Singapura, dan seorang Penduduk Tetap (PR)  yang masing-masing tiba di sini dari Ghana, India, Indonesia dan Amerika Syarikat.

Terdapat seorang pemegang pas kerja yang tiba dari Malaysia dan 11 pemegang pas kerja yang datang dari Bangladesh, India, indonesia, Filipina. Lima antara mereka pembantu rumah asing.

Kes lain pemegang pas pelajar dari Amerika Syarikat dan pemegang pas lawatan jangka pendek dari Indonesia. 

Video Baru

Podcast Baru

Teka Kata

=

Uji pengetahuan anda dalam Bahasa Melayu

Betul!

Salah!

Try the new Halal Food Map