Covid-19: Pekerja keluar negara tanpa keperluan mungkin perlu guna cuti sendiri jalani notis duduk rumah, Berita Setempat - BeritaHarian.sg
Subuh
5:45
Syuruk
7:02
Zuhur
1:07
Asar
4:19
Maghrib
7:10
Isyak
8:20
Setempat0

Covid-19: Pekerja keluar negara tanpa keperluan mungkin perlu guna cuti sendiri jalani notis duduk rumah

Mar 17, 2020 | 09:10 AM

PEKERJA yang meneruskan rancangan ke luar negara tanpa keperluan mungkin perlu menggunakan cuti tahunan mereka untuk menjalani notis kuarantin, duduk rumah atau cuti tanpa hadir yang dikenakan syarikat.

Sekiranya pekerja tidak mempunyai cuti tahunan yang mencukupi, majikan mungkin memerlukan mereka untuk menggunakan cuti awal (advance leave) atau cuti tanpa gaji, kata Kementerian Tenaga Manusia (MOM), Kongres Kesatuan Sekerja Kebangsaan (NTUC) dan Persekutuan Majikan Kebangsaan Singapura (Snef) dalam satu kenyataan bersama pada Isnin (16 Mac).

Kenyataan itu dikeluarkan setelah pemerintah mengenakan sekatan sempadan yang lebih meluas untuk mengurangkan risiko kes Covid-19 yang diimport.

Majikan juga harus mengingatkan pekerja mengenai nasihat perjalanan Kementerian Kesihatan terbaru untuk menangguhkan semua rancangan perjalanan tidak perlu ke semua negara, dan mendapatkan pengisytiharan perjalanan daripada pekerja mereka mengenai rancangan ke luar negara, kata rakan tiga pihak itu.

Baca laporan lepas:
https://www.beritaharian.sg/setempat/covid-19-warga-spura-dinasihat-tangguh-semua-rancangan-ke-luar-negara-yang-tidak-penting

Berita Popular

Video Baru

Podcast Baru

Try the new Halal Food Map