Subuh
5:58
Syuruk
7:15
Zuhur
1:19
Asar
4:33
Maghrib
7:21
Isyak
8:30
Penyenggaraan yang dijadualkan: Kami sedang mempertingkat sistem mySPH untuk memberi anda khidmat log masuk lebih lancar. Sebahagian akses bagi log masuk ke mySPH akan terjejas dari 02 / Mar / 21 12:30 PG hingga 02 / Mar / 21 06:00 PG. Anda perlu log masuk semula selepas tempoh penyenggaraan ini. Untuk mendapatkan bantuan, sila tinggalkan butiran hubungan anda di sini dan kami akan hubungi anda. Terima kasih.
Setempat0

Covid-19: Perlu terus waspada walau 'letih'

Jan 28, 2021 | 05:30 AM

SEDANG rasa jenuh dan lesu mula menyelinap ekoran pandemik Covid-19 yang berpanjangan, masyarakat perlu terus berwaspada dan melindungi kesejahteraan diri.

Jumlah kes yang meningkat dan pertambahan kes dalam masyarakat seharusnya menjadi keprihatinan dan menunjukkan bahawa tiada orang boleh terlalu berpuas hati, menurut pemerhati, doktor dan anggota masyarakat yang ditinjau Berita Harian.

Satu tinjauan rambang ke atas sekitar 70 orang turut menunjukkan ramai yang terus menyokong dan bersetuju langkah jarak selamat tidak sepatutnya dilonggarkan meskipun dalam Fasa Tiga.

Pakar kesihatan awam, Dr Noorul Fatha As'art, menekankan meskipun kadar penyebaran dalam masyarakat masih rendah, ini tidak bermakna tiada risiko langsung.

"Ini bermakna akan ada peluang virus ini akan muncul semula, kelompok baru timbul dan jangkitan naik lagi jika kita cuai," ujarnya.

Berita Popular

Pemilik Banyan Clinic, Dr Elly Sabrina, bersetuju risiko terus ada, apatah lagi dalam fasa lebih longgar sekarang dengan interaksi sosial lebih rancak.

"Semasa dalam tempoh pemutus litar, jumlah pesakit seperti selesema dan demam tidak ramai.

"Tetapi selepas Fasa Ketiga, jumlah itu meningkat 50 peratus. Ini menakutkan kerana ia lonjakan besar.

"Jika virus normal boleh menular seperti ini, Covid-19 juga boleh," ujarnya.

Ini mungkin didorong oleh rasa puas hati yang semakin meningkat dalam masyarakat, kata pakar.

Profesor Madya Eugene Tan dari Universiti Pengurusan Singapura (SMU) menjelaskan majoriti jangkitan berlaku sejak Fasa Tiga adalah kes import dan walaupun kes setempat rendah, ia tetap menjadi keprihatinan.

"Daripada beberapa kelompok Covid-19 terkini, ada mencerminkan rasa puas hati dan sifat kurang bertanggungjawab oleh mereka yang sudah terdedah kepada virus dan mereka yang tidak sihat serta memiliki gejala selesema.

"Rasa puas hati itu boleh lebih berbahaya daripada virus itu sendiri," tekannya.

Dr Noorul berpendapat rasa puas hati itu berlaku kerana masyarakat rasa selamat dan selesa, dan mencerminkan kepercayaan warga terhadap langkah Covid-19 oleh pemerintah.

"Kita mungkin telah kurang langkah berwaspada kerana ini. Misalnya, daripada beberapa kelompok baru, ada pesakit tidak bertemu doktor walau sakit beberapa hari.

"Itu sebabnya kita harus sentiasa mengingatkan satu sama lain agar tidak mengambil ringan situasi sekarang dan meneruskan langkah jarak selamat..." kata beliau.

Namun tidak dapat dinafikan, keadaan ini timbul kerana rasa jenuh dan lesu menghadapi pandemik yang sudah berlarutan sejak tahun lalu.

Kata Profesor Madya Leong Chan-Hoong daripada Pusat bagi Kajian Gunaan Universiti Sains Kemasyarakatan Singapura (SUSS), terdapat beberapa faktor mendorong keadaan ini, berdasarkan beberapa kajian yang dijalankan.

"Umumnya, masyarakat lebih optimis berbanding enam bulan lalu. Pengeluaran dan pengenalan vaksin membuat warga, seperti masyarakat global, yakin ia akan mengatasi masalah ini."

Bersetuju, Dr Tan berkata tidak mengejutkan jika rakyat berasa jenuh dengan pandemik yang berpanjangan, lebih-lebih lagi dengan begitu banyak langkah kesihatan dilaksanakan.

"Orang ramai masih belum terbiasa atau terlalu selesa dengan langkah jarak selamat.

"Dengan Singapura menguruskan pandemik agak baik... rasa puas hati mula ada. Pandemik ini tidak lagi dianggap sebagai ancaman seperti semasa di peringkat permulaan," ujarnya.

Justeru, pemerintah harus terus berkongsi dengan jujur dan bertepatan waktu mengenai keadaan pandemik ini, tambah Dr Tan.

"Ini kerana kepercayaan adalah penting bagi memastikan apa sahaja langkah baru diperkenalkan diterima baik dan orang ramai mematuhinya kerana memahami keperluannya serta yakin ia untuk kebaikan mereka dan masyarakat," kata Dr Tan.

Dalam hal ini, orang ramai dinasihatkan supaya mendapatkan vaksin apabila berpeluang.

"Masih ada yang was-was tentang vaksin, jadi kita perlukan maklumat.

"Usah sebarkan berita palsu sebab ia akan menakutkan mereka yang lebih memerlukan," nasihat Dr Elly Sabrina.


"Daripada beberapa kelompok Covid-19 terkini, ada mencerminkan rasa puas hati dan sifat kurang bertanggungjawab oleh mereka yang sudah terdedah kepada virus dan mereka yang tidak sihat serta memiliki gejala selesema. Rasa puas hati itu boleh lebih berbahaya daripada virus itu sendiri."
- Profesor Madya Eugene Tan, dari Universiti Pengurusan Singapura (SMU).


"Semasa dalam tempoh pemutus litar, jumlah pesakit seperti selesema dan demam tidak ramai. Tetapi selepas Fasa Ketiga, jumlah itu meningkat 50 peratus. Ini menakutkan kerana ia lonjakan besar. Jika virus normal boleh menular seperti ini, Covid-19 juga boleh."
- Dr Elly Sabrina, pemilik Banyan Clinic 


"Ini bermakna akan ada peluang virus ini akan muncul semula, kelompok baru timbul dan jangkitan naik lagi jika kita cuai."
- Dr Noorul Fatha As'art, pakar kesihatan awam.

Video Baru

Podcast Baru

Try the new Halal Food Map