Subuh
5:29
Syuruk
6:47
Zuhur
12:51
Asar
4:07
Maghrib
6:52
Isyak
8:02
Setempat

Covid-19: Presiden Halimah beri sokongan secara prinsip bagi Belanjawan Kesepakatan

Apr 06, 2020 | 03:30 PM

PRESIDEN Halimah Yacob berkata beliau telah memberi sokongan secara prinsip kepada pemerintah untuk mengambil $4 bilion dari rizab lalu untuk membiayai Belanjawan Kesepakatan, dengan Singapura memasuki tempoh genting dalam usaha menentang Covid-19.

Warga Singapura dan syarikat di sini perlukan sokongan tambahan yang ‘tegas’ dan ‘pantas’, kata Puan Halimah yang berkata beliau telah berbincang dengan Perdana Menteri (Lee Hsien Loong) dan Timbalan Perdana Menteri (Heng Swee Keat) mengenai keadaan genting ini minggu lalu. 

“Saya bersetuju dengan mereka, bahawa kita perlu memberikan sokongan tambahan dengan cara yang pantas dan tegas. Kita harus membantu perniagaan memelihara keupayaan supaya mereka boleh meneruskan kegiatan apabila langkah jarak selamat yang dipertingkat berakhir.  Kita perlu membantu melindungi pekerjaan bagi pekerja kita dan memberi sokongan tambahan kepada kumpulan yang memerlukannya, “ kata Puan Halimah, menulis di Facebook.

Petang tadi (6 April) Encik Heng, yang juga Menteri Kewangan, mengumumkan Belanjawan Sepakatan bernilai $5.1 bilion, bagi membantu melindungi pekerjaan dan membantu keluarga dalam keadaan yang genting ini. Sebahagian besar belanjawan itu, atau $4.4 bilion, akan dibiayai menggunakan rizab lalu.

Mulai esok, kebanyakan tempat kerja akan ditutup, dengan semua sekolah melaksanakan sepenuhnya pembelajaran dari rumah pada hari selanjutnya - langkah menangani Covid-19 paling tegas diambil Singapura, berlatar jumlah jangkitan setempat yang kian meningkat.

Video Baru

Podcast Baru

Ciri baru

Alat terjemah Berita Harian