Subuh
5:52
Syuruk
7:14
Zuhur
1:17
Asar
4:40
Maghrib
7:18
Isyak
8:31
Setempat0

Covid-19: Risiko jangkitan dalam masyarakat, kepada penumpang pengangkutan awam adalah rendah meskipun jumlah penumpang dijangka bertambah, kata Khaw

May 19, 2020 | 09:32 PM

MENGEKALKAN jarak fizikal antara penumpang pengangkutan awam adalah sukar, terutama pada waktu sibuk, apabila bilangan penumpang dijangka bertambah bermula 2 Jun.

Namun, risiko jangkitan Covid-19 dalam masyarakat di Singapura adalah rendah dan risiko kepada penumpang juga adalah rendah, kata Menteri Pengangkutan Khaw Boon Wan.

Pengendali pengangkutan juga telah mempergiat usaha membersihkan kenderaan, termasuk menggunakan salutan kimia anti-bakteria di permukaan yang selalu disentuh, sebagaimana yang dilakukan di Lapangan Terbang Changi, kata Encik Khaw, yang menambah tiada cara 100 peratus berkesan untuk mengelak jangkitan sehingga vaksin Covid-19 ditemui. 

“Kami juga memerlukan penumpang memakai pelitup di pengangkutan awam dan menjaga kebersihan diri,” ujar beliau lagi. 

 

Tempoh pemutus litar di Singapura,  yang memperuntuk sekatan pergerakan ketat, dijadual berakhir pda 1 Jun dengan lebih banyak perniagaan, serta sekolah-sekolah dibuka secara bertahap, pada hari selanjutnya.

Video Baru

Podcast Baru

Try the new Halal Food Map