Covid-19: Strategi bekalan makanan S’pura tahan lasak, tiada risiko kehabisan barangan, kata Chun Sing, Berita Setempat - BeritaHarian.sg
Subuh
5:36
Syuruk
6:57
Zuhur
1:03
Asar
4:24
Maghrib
7:08
Isyak
8:19

Teka Kata

=

Uji pengetahuan anda dalam Perkataan Melayu

Betul!

Salah!

Setempat0

Covid-19: Strategi bekalan makanan S’pura tahan lasak, tiada risiko kehabisan barangan, kata Chun Sing

Mar 17, 2020 | 01:05 AM

SINGAPURA mempunyai strategi utuh untuk memastikan ia tidak kehabisan barangan asas yang diperlukannya, kata Menteri Perdagangan dan Perusahaan  Chan Chun Sing pada Isnin (16 Mac).

Ini selain membina simpanan bekalan makanan dan bekalan asas negara,” kata beliau dalam satu pos di Facebook.

Encik Chan berkata demikian selepas sebahagian warga Singapura melahirkan keprihatinannya terhadap kesan pengumuman Malaysia untuk melaksanakan perintah kawalan pergerakan dua minggu bermula Rabu (18 Mac) yang bertujuan mengekang penuaran Covid-19.

Semua rakyat Malaysia tidak dibenarkan ke luar negara. Mereka yang pulang dari luar negeri perlu menjalani pemeriksaan kesihatan dan menjalani kuarantin sukarela selama 14 hari. Pelancong dan pelawat asing juga tidak dibenarkan mremasuki Malaysia.

Gambar orang ramai yang beratur di pasar raya di sini pada malam Isnin kini mula disebar luas di dalam talian selepas pengumuman Malaysia. Dengan ramai membeli produk makanan dan barang keperluan harian lain.

Discover Malay Home Based Businesses

Kata Encik Chan, tiada risiko Singapura akan kehabisan makanan atau bekalan lain yang diimport ke sini.

Pemerintah telah bekerjasama dengan pasaraya seperti NTUC Fairprice, Sheng Siong dan Dairy Farm untuk menambah simpanan makanan dan bekalan asas lain sejak dua bulan lalu.

Tambah Encik Chan, Singapura berupaya menghasilkan sendiri produk seperti mi, susu tepung bayi, dan makanan dalam tin. 

“Jika kita mampu menambah bekalan bagi penggunaan domestik, kita boleh mempertingkat penghasilan dan berbuat demikian dengan mudah,” kata Encik Chan.

“Kita telah terus mempelbagai sumber barangan keperluan asas, sebagai contoh, kita membeli sayur-sayuran dari China dan menjelajah ke Australia dan Sepanyol untuk membeli telur,” kata Encik Chan.

Encik Chan turut menggesa warga Singapura  untuk meneruskan pembelian mereka dengan cara yang bertanggungjawab.

 

Video Baru

Podcast Baru

Teka Kata

=

Uji pengetahuan anda dalam Perkataan Melayu

Betul!

Salah!

Try the new Halal Food Map