Subuh
5:46
Syuruk
7:06
Zuhur
1:12
Asar
4:33
Maghrib
7:16
Isyak
8:28
Setempat

Dana inisiatif #SGUnited Buka Puasa akan ditingkat kepada $3 juta

Apr 23, 2020 | 05:30 AM

JUMLAH dana yang akan dikumpul di bawah inisiatif #SGUnited Buka Puasa akan ditingkatkan kepada $3 juta berbanding matlamat $2.5 juta sekarang.

Mengumumkan demikian, Menteri bertanggungjawab bagi Ehwal Masyarakat Islam, Encik Masagos Zulkifli Masagos Mohamad, berkata peningkatan ini adalah kerana terdapat lebih ramai yang memerlukan dan boleh meraih manfaat daripadanya.

Kata Encik Masagos, yang juga Menteri Sekitaran dan Sumber Air, inisiatif itu sudah mendapat sambutan yang baik sejauh ini.

Sehingga 6 petang semalam, sebanyak $228,520 sudah terkumpul.

Inisiatif dimulakan pada 17 April lalu sehingga 23 Mei nanti. Dana itu dikumpul menerusi laman Giving.sg.

Menjelaskan lebih lanjut, Encik Masagos berkata:

"Kami menerima sambutan yang baik. Sewaktu kita umumkan untuk menghantar makanan buka puasa kepada 15,000 pekerja jagaan kesihatan termasuk keluarga mereka dan penerima zakat, kini kelihatan banyak yang memerlukan.

"Kerana itu, kita akan tingkatkan dana yang diperlukan, daripada $2.5 juta kepada $3 juta."

Usaha tersebut merupakan kerjasama antara Majlis Ugama Islam Singapura (Muis), OurMosque.sg, Yayasan Rahmatan Lil' Alamin (RLAF), Persatuan Rakyat (PA), pertubuhan silang agama Roses of Peace dan Dewan Perniagaan dan Perusahaan Melayu Singapura (DPPMS).

Orang awam boleh menghulurkan bantuan dengan menderma melalui laman Giving.sg menerusi cek atau secara langsung kepada akaun bank yang disediakan oleh RLAF.

Ciri baru

Alat terjemah Berita Harian