Derma sejadah, kurma bagi pekerja asing jalani puasa, Berita Setempat - BeritaHarian.sg
Subuh
5:37
Syuruk
7:01
Zuhur
1:08
Asar
4:33
Maghrib
7:12
Isyak
8:28

Teka Kata

=
Pilih perkataan yang betul
Betul!
Salah!
Cuba lagi! Bagus! Hebat! Markah anda: Out Of 3
Setempat3

Derma sejadah, kurma bagi pekerja asing jalani puasa

May 10, 2020 | 05:30 AM

RAMADAN yang berbeza tahun ini turut dirasakan oleh pekerja asing beragama Islam kerana tidak dapat ke masjid seperti tahun-tahun sudah akibat penularan virus Covid-19.

Sebaliknya, mereka menjalani Ramadan dalam suasana pengasingan, hanya terhad kepada sempadan asrama mereka.

Justeru bagi membantu mereka menyesuaikan diri dalam menjalankan ibadah mereka dalam asrama semasa bulan puasa ini, sekitar 3,500 sejadah telah diagihkan kepada pekerja asing Muslim, termasuk 300 daripada mereka yang tinggal di dormitori Pusat Perindustrian Chinsim di Kian Teck Drive.

Menteri Negara (Pembangunan Negara merangkap Tenaga Manusia), Encik Zaqy Mohamad, telah mengagihkan beberapa sejadah itu, kurma dan susu kepada pekerja asing tersebut di dormitori itu semasa kunjungan beliau semalam.

Usaha itu merupakan kerjasama Kementerian Tenaga Manusia (MOM), Majlis Ugama Islam Singapura (Muis) dan badan bukan pemerintah, Alliance of Guest Workers Organisation (Agwo), satu gerakan Hope Initiative Alliance (HIA).

Ditemui Berita Harian (BH) setelah lawatan ke dormitori itu, Encik Zaqy berkata bantuan yang diberikan itu membolehkan pekerja asing menyesuaikan diri dalam asrama bagi menjalankan ibadah.

"Alhamdulillah dengan bantuan seperti ini, kita sebagai masyarakat dapat menunjukkan keprihatinan kita terhadap pekerja pendatang dan menunjukkan di sini di Singapura...memberi komitmen kita untuk menjaga keselamatan mereka dan kesihatan mereka juga," kata beliau.

Menurut kenyataan Muis, sejumlah 3,500 sejadah telah diagihkan secara keseluruhan di dormitori serata Singapura sejak Khamis lalu, dengan kerjasama Agwo dan Masjid Maarof.

Sejadah itu adalah derma orang ramai dan masjid tempatan kepada Muis untuk diagihkan kepada pekerja asing terjejas, kata Muis.

Dalam pada itu, Muis dan masjid juga akan bekerjasama dengan Bank Makanan Singapura untuk menyediakan makanan berbuka puasa bagi 1,200 pekerja asing Muslim yang tinggal di pelbagai kilang yang diubahsuai menjadi dormitori sewaktu 10 hari terakhir Ramadan.

Menurut Muis, mereka menerima sumbangan daripada penderma yang enggan dikenali yang menaja lebih $40,000 untuk memberi makanan berbuka puasa tambahan lima hari.

Timbalan Mufti, Ustaz Dr Mohammad Hannan Hassan, yang turut hadir untuk bertemu dan mengagihkan barangan kepada pekerja asing semalam pula berkata beliau tidak lihat mereka sebagai pekerja asing tetapi "tetamu" yang telah menyumbang banyak kepada pembangunan Singapura.

"Mereka adalah pekerja tetamu dan kami adalah tuan rumah. Dan mereka adalah anggota keluarga besar ini.

"Justeru...adalah menjadi amanah kita untuk menjaga tetamu kita, menjaga anggota keluarga kita.

"Kita tidak patut teragak-agak untuk tampil ke depan untuk menyokong mereka bila-bila sahaja ia diperlukan," ujarnya.

Antara yang telah menerima barangan tersebut ialah pekerja pembinaan, Encik Md Shohidul Islam, 35 tahun.

Warga Bangladesh yang sudah bekerja di Singapura selama 12 tahun itu berkata: "Tahun lalu sewaktu Ramadan saya akan ke masjid setiap kali untuk berbuka puasa dan solat tetapi tahun ini saya tak boleh keluar. Saya sentiasa merindui masjid."

Biarpun begitu, beliau berkata kebajikannya tetap terjaga dan semuanya baik-baik sahaja.

Beliau menambah bahawa walaupun risau akan Covid-19, mereka sentiasa menjaga kebersihan dan mengamalkan langkah jarak selamat di asrama.

Presiden HIA, Reverend Ezekiel Tan, yang juga hadir bagi lawatan itu berkata beliau berbesar hati dapat menyertai inisiatif memberi makanan kepada pekerja asing beragama Islam.

Beliau berkata antara cabaran yang dihadapi adalah memastikan terdapat cukup relawan untuk mengambil makanan daripada dapur malam supaya dapat dihantar kepada asrama tepat pada waktu sahur.

"Jika tidak, asrama tersebut tidak kira saiz pekerja tetamu Muslim di situ, akan kelaparan hari itu," ujarnya.

Encik Zaqy pula menambah bahawa kerjasama Muis dan Agwo merupakan satu jalinan yang baik.

"Ia unik bagi Singapura apabila anda lihat anggota dan relawan beragama berlainan bergabung dan menghulurkan sokongan kepada insiatif ini," ujarnya.

Video Baru

Podcast Baru

Teka Kata

=
Pilih perkataan yang betul
Betul!
Salah!
Cuba lagi! Bagus! Hebat! Markah anda: Out Of 3
Try the new Halal Food Map