Dijatuhi hukuman tahanan pencegahan sembilan tahun kerana penipuan 'pekerjaan Sukan SEA'

Seorang lelaki berusia 38 tahun dijatuhi hukuman tahanan pencegahan sembilan tahun pada Jumaat (2 Okt) kerana menipu kira-kira 50 orang dalam penipuan pekerjaan 'Sukan SEA'.

Mohmmad Karim Mat Amin, yang masuk dan keluar penjara sejak 1993 bagi kesalahan mencuri, mengaku bersalah bagi 15 tuduhan menipu dan satu tuduhan mencuri.

Sebanyak 32 pertuduhan lain diambil kira semasa hukuman dijatuhkan.

Mahkamah diberitahu bahawa pada Mac lalu, Karim memberitahu rakan sekerjanya, termasuk Cik Hafizah Mohamed Isa, bahawa dia sedang mencari orang untuk bekerja sambilan dari 5 hingga 11 Jun di Sukan SEA.

Pemohon berjaya akan dibayar $900 sehari, dan dia berjanji akan membayar Cik Hafizah komisen $900 bagi setiap pemohon berjaya yang beliau rujuk kepadanya.

Cik Hafizah menyiarkan iklan pekerjaan itu di Facebook, dan Karim menemuduga mangsanya sambil mendakwa bahawa dia pengurus sumber manusia firma Just Recruit.

Dia mengambil $35 daripada setiap mangsa bagi kursus latihan wajib tiga hari di sebuah syarikat di North Bridge Road.

Pada 18 Mei, Cik Hafizah dan sekumpulan kira-kira 30 orang pergi ke pejabat itu tetapi Karim tiada.

Cik Hafizah kemudian memeriksa dengan Just Recruit dan diberitahu bahawa Karim mungkin telah menipu mereka.

Beliau melaporkan perkara itu kepada polis.

Selain itu, Karim, bekas penyelia Mad Jack Restaurant di Parkway Parade, pergi ke restoran tersebut pada 18 Mei dan mencuri iPad berharga $300 dan wang tunai $150 daripada balang tip.

Semasa menjatuhkan hukuman, Hakim Daerah Christopher Goh berkata hukuman pemulihan selama 12 tahun yang dikenakan ke atas Karim sebelum ini seolah-olah tidak mengubahnya.