DPM Heng: Kerjasama dengan rakyat, bangkit lebih kukuh bersama, Berita Setempat - BeritaHarian.sg
Subuh
5:36
Syuruk
6:57
Zuhur
1:03
Asar
4:24
Maghrib
7:08
Isyak
8:19

Teka Kata

=

Uji pengetahuan anda dalam Perkataan Melayu

Betul!

Salah!

Setempat3

DPM Heng: Kerjasama dengan rakyat, bangkit lebih kukuh bersama

- Tubuh Perikatan Bertindak Singapura Bersama - Bentuk perikatan bagi tujuh bidang pertumbuhan
Jun 21, 2020 | 05:30 AM

TIMBALAN Perdana Menteri Heng Swee Keat berkata Singapura bukan sahaja akan mengatasi krisis Covid-19 tetapi akan bangkit lebih kukuh sebagai sebuah ekonomi, masyarakat dan rakyat.

Komitmen pemerintah mengembangkan ekonomi, melindungi pekerjaan dan mengukuhkan masyarakat merupakan satu perjalanan yang jauh.

"Perjalanan kita jauh, dan tindakan kita dalam tempoh lima hingga 10 tahun mendatang akan melakar hala tuju negara kita untuk dekad-dekad yang akan datang,'' kata Encik Heng semasa berucap dalam satu siaran nasional malam tadi.

Beliau merupakan menteri terakhir daripada enam menteri yang menyampaikan ucapan itu bagi membentangkan rancangan masa depan negara pasca-Covid-19.

Bagi mengukuhkan ekonomi, DPM Heng mengumumkan pembentukan Perikatan untuk Bertindak Singapura Bersama yang diketuai industri dalam tujuh bidang pertumbuhan bagi menjana projek dan pekerjaan.

Menukil Perdana Menteri Lee Hsien Loong yang menyifatkan krisis itu sebagai "krisis segenerasi", Encik Heng berkata pemerintah mengambil langkah tegas dengan memperuntukkan hampir $100 bilion, dengan lebih daripada separuh daripada Rizab Terkumpul negara, bagi empat Belanjawan.

"Saya tidak pernah menjangkakan akan membentangkan empat Belanjawan, satu demi satu, dalam masa hanya 100 hari.

"Jika kita tidak berbuat demikian, kita mungkin akan kehilangan kemajuan yang kita telah capai sejak bertahun-tahun dan juga satu generasi,'' jelasnya.

Majlis Pekerjaan Kebangsaan juga telah memulakan tugas menyelia penciptaan 100,000 peluang pekerjaan dan latihan di bawah Pakej Pekerjaan dan Kemahiran SGUnited.

"Inilah yang membezakan kita daripada negara-negara lain. Semua negara di dunia, termasuk kita, menyediakan sokongan segera untuk mengurangkan kesan krisis.

"Tetapi kami melakukan lebih daripada itu, kami membuat pelaburan untuk memberi setiap orang batu loncatan untuk bangkit dengan lebih kuat. Di Singapura, kami tidak pernah berhenti berfikir tentang hari esok,'' tambah Encik Heng.

Menjelaskan perincian mengenai pembentukan Perikatan untuk Bertindak Singapura Bersama, beliau berkata ia akan diketuai oleh pihak industri.

Setiap Perikatan akan menghasilkan prototaip idea-idea baru dalam beberapa bulan akan datang - dalam bidang seperti robotik, e-perdagangan, kelestarian alam sekitar, pendigitalan rantaian bekalan dan persekitaran terbina.

"Kuncinya adalah kepantasan dan ketangkasan. Projek-projek yang berjaya akan menjadi tunas baru pertumbuhan dan menjana pekerjaan baru,'' katanya.

Untuk mencorak semula ekonomi untuk masa depan pasca-Covid-19, Encik Heng berkata lebih $20 bilion diperuntuk bagi menyokong penyelidikan asas dan gunaan dalam bidang berimpak tinggi seperti kesihatan dan sains bioperubatan, perubahan iklim dan kecerdasan buatan.

Beliau berkata Covid-19 telah mempertajamkan matlamat bersama dan mengeratkan masyarakat.

"Kami mahu mendengar bagaimana krisis ini telah menjejas anda dan bagaimana kita boleh sama-sama menggunakan idea-idea anda untuk membawa Singapura ke hadapan. Justeru, kami telah memulakan satu siri Perbincangan Bangkit Lebih Kukuh,'' ujarnya.

Sejajar dengan semangat Singapura Bersama, perbincangan ini akan membawa kepada tindakan.

Rangkaian bertindak Singapura Bersama akan dibentuk untuk menyatukan rakan-rakan kongsi dalam pelbagai sektor, dan mengubah idea menjadi huraian baru.

"Pemerintah ini mempunyai kemahuan dan cara untuk memimpin kita keluar daripada krisis ini. Kami akan menghadapi cabaran yang mendatang bersama anda, sepanjang jalan. Kita akan memerangi Covid-19 sebagai satu Singapura Bersama,'' jelasnya.


MENGATASI KRISIS BERSAMA

Inilah janji kami: Kita bukan sahaja akan mengatasi krisis ini bersama. Kita akan bangkit lebih kukuh - sebagai sebuah ekonomi, sebagai sebuah masyarakat dan sebagai rakyat.
- DPM Heng Swee Keat.


SEKILAS SIARAN NASIONAL DPM HENG SWEE KEAT

BANGKIT LEBIH KUKUH SEBAGAI SEBUAH EKONOMI

- Lebih $20 bilion diperuntukkan untuk menyokong penyelidikan asas dan gunaan dalam bidang berimpak tinggi seperti kesihatan dan sains bioperubatan, perubahan iklim dan kecerdasan buatan.

- Satu siri Cabaran Inovasi untuk menggalakkan rakyat merintis huraian-huraian bagi beberapa cabaran utama yang dihadapi dunia akan dilancarkan

- Perikatan untuk Bertindak Singapura Bersama yang diketuai industri dibentuk dalam tujuh bidang pertumbuhan

BANGKIT LEBIH TEGUH SEBAGAI SEBUAH MASYARAKAT

- Satu siri Perbincangan Bangkit Lebih Kukuh telah dimulakan

- Rangkaian Bertindak Singapura Bersama akan ditubuhkan


Laporan lanjut: SEDUTAN UCAPAN DPM HENG SWEE KEAT

Video Baru

Podcast Baru

Teka Kata

=

Uji pengetahuan anda dalam Perkataan Melayu

Betul!

Salah!

Try the new Halal Food Map