KEJOHANAN FUTSAL NASIONAL BERITAHARIAN.SG

Dua beradik buka akademi bola sepak

2Touch Soccer School tawar program latihan bagi kanak-kanak, belia dan guru dengan kerjasama kelab VVV-Venlo Belanda

MEREKA tidak pernah menjadi pemain profesional tetapi ini tidak menghalang kededua beradik ini menjadi jurulatih bola sepak dan menubuhkan sebuah sekolah bola sepak di Singapura.

Setelah bertahun berkecimpung dalam sukan tersebut, Encik Muhammad Khairul Asyraf Khamis dan adiknya, Encik Muhammad Khidhir Khamis, merasakan sudah tiba masa mereka memulakan sekolah bola sepak sendiri yang diberi nama 2Touch Soccer School.

Sekolah tersebut berada di bawah naungan syarikat 2Touch International yang ditubuhkan pada 2014 untuk membuktikan bahawa mereka yang tidak pernah menjadi pemain profesional juga boleh membuka akademi bola sepak.

2Touch adalah syarikat yang diberi tanggungjawab sebagai pengurus acara Kejohanan Futsal Nasional BeritaHarian.sg yang bakal berlangsung pada 3 dan 4 Disember ini.

"Kebolehan seseorang jurulatih itu bukan berdasarkan sama ada beliau pernah bermain secara profesional atau tidak," kata Encik Khairul, 32 tahun, ketika ditemui baru-baru ini.

Encik Khidhir, 30 tahun, pula mencelah: "Saya kenal ramai yang mempunyai kebolehan tetapi tidak diberi peluang hanya kerana mereka bukan bekas pemain profesional."

Menceritakan pengalamannya, beliau berkata mereka perlu melalui pelbagai cabaran menjadi jurulatih pasukan bola sepak peringkat sekolah hingga ke pasukan Liga-S.

Antara lain, kededuanya pernah melatih pasukan belia kelab Geylang United (kini Geylang International FC), Tanjong Pagar United dan beberapa pasukan sekolah.

Encik Khidhir menambah, mereka membuat keputusan memulakan 2Touch sebagai langkah menyumbang kepada sukan bola sepak setempat.

2Touch menawarkan program latihan bola sepak bagi kanak-kanak dan belia berusia daripada empat hingga 16 tahun selain mengendalikan perlawanan bola sepak dan acara berkaitan.

"Awalnya memang tidak mudah. Kami mula melatih hanya dengan dua, tiga orang ketika itu," kata Encik Khairul.

Namun, bilangan peserta program 2Touch meningkat kepada sekitar 100 peserta pada akhir 2014.

Kini, sekolah tersebut berkembang dengan pesatnya hingga diminta menjalankan latihan bola sepak di 12 sekolah di Singapura.

Tahun lalu, mereka menjalin kerjasama dengan kelab Belanda VVV-Venlo untuk memperkenal program latihan bola sepak Total Soccer Method (TSM) ke Asia Tenggara.

Di bawah kerjasama itu, beberapa jurulatih 2Touch dihantar ke Belanda untuk mempelajari cara mengurus kelab, manakala para jurulatih VVV-Venlo diundang mengadakan bengkel bola sepak bagi para guru di Singapura dan kem bola sepak di Johor Bahru.

"Falsafah pendidikan dan latihan kami unik. Kami percaya semua pemain patut diberi peluang mengembangkan bakat. TSM juga mempunyai sistem yang sama.

"Pemain paling lemah juga harus diberi perhatian. Jadi tidak ada pemikiran melatih 11 pemain terbaik sahaja tetapi yang lain diketepikan," jelas Encik Khairul.

Bulan depan pula, 2Touch bakal mengadakan kursus jurulatih serta kem bola sepak di Jakarta, Indonesia.

DIBERI KEPERCAYAAN JADI PENGURUS ACARA KEJOHANAN FUTSAL NASIONAL BERITAHARIAN.SG

Ditanya tentang Kejohanan Futsal Nasional BeritaHarian.sg yang bakal berlangsung di Akademi Bola Sepak Belia Home United (HYFA), Mattar Road, Encik Khairul berkata:

"Kami amat berbesar hati diberi peluang oleh Berita Harian bagi inisiatif ini. Tidak terdetik pun dalam hati kami menolak tawaran (menjadi pengurus acara) ini."

Pendaftaran bagi menyertai Kejohanan Futsal Nasional BeritaHarian.sg masih terbuka.

Pasukan yang berminat menyertainya boleh membuat pendaftaran menerusi laman web http://bh.sg/futsal.

Waktu Solat

Subuh
5:27
Syuruk
6:49
Zuhur
12:51
Asar
4:14
Maghrib
6:52
Isyak
8:05
3 HR PSI: 39
27°/ 24 °
Tuesday - Thundery showers mainly over northern and eastern Singapore in the afternoon.
Wednesday - Late morning and early afternoon thundery showers.
Thursday - Afternoon thundery showers.