Subuh
5:34
Syuruk
6:57
Zuhur
1:04
Asar
4:28
Maghrib
7:08
Isyak
8:23
Setempat

Dua kes kematian pertama Covid-19 di S'pura

Mar 21, 2020 | 12:21 PM

DUA pesakit yang dijangkiti Covid-19 di sini meninggal dunia pagi tadi (21 Mac), menjadikan mereka kes pertama di Singapura yang tewas dengan penyakit itu.

Menurut kenyataan Kementerian Kesihatan (MOH), pesakit pertama merupakan seorang wanita warga Singapura berusia 75 tahun manakala pesakit kedua merupakan seorang lelaki warga Indonesia berusia 64 tahun.

Menteri Kesihatan Gan Kim Yong melahirkan rasa amat sedih dengan pemergian mereka.

“Ingatan kami bersama keluarga mereka pada saat ini.

“Kami akan memberi segala bantuan yang diperlukan keluarga mereka.

“Saya faham warga Singapura akan turut terjejas dek berita ini tetapi kita harus berani dan terus memainkan peranan kita memerangi virus ini,” ujarnya.

Menurut MOH, wanita 75 tahun itu dimasukkan ke Pusat Nasional bagi Penyakit Berjangkit (NCID) bagi pneumonia pada 23 Februari dan disahkan dijangkiti Covid-19 pada hari yang sama.

Beliau mengalami kesulitan serius dan meninggal dunia 26 hari selepas dirawat di unit jagaan rapi (ICU) pada 7.52 pagi tadi.

Wanita itu juga mempunyai sejarah penyakit jantung kronik dan tekanan darah tinggi.

Sementara itu, lelaki 64 tahun itu pula dimasukkan ke ICU di NCID dalam keadaan kritikal pada 13 Mac selepas tiba di Singapura dari Indonesia pada hari yang sama. Beliau disahkan dijangkiti Covid-19 pada keesokan hari.

Beliau kemudian mengalami kesulitan serius dan meninggal dunia selepas dirawat di ICU selama sembilan hari pada 10.15 pagi tadi.

Sebelum tiba di Singapura, beliau pernah dimasukkan ke hospital di Indonesia bagi pneumonia dan beliau juga mempunyai sejarah penyakit jantung.