Subuh
5:34
Syuruk
6:57
Zuhur
1:03
Asar
4:27
Maghrib
7:08
Isyak
8:21

Dua taman baru di Bukit Batok akan dibina

Teka Kata
Uji pengetahuan anda dalam bahasa Melayu
=
Pilih perkataan yang betul
Betul!
Salah!
Cuba lagi! Markah anda: Bagus! Markah anda: Hebat! Markah anda: Out Of 3
Setempat
27
0

Dua taman baru di Bukit Batok akan dibina

Dec 08, 2020 | 05:30 AM

DUA taman semula jadi baru akan menambah kehijauan di Bukit Batok dan menjadi sebahagian daripada koridor alam yang menghubungkan Rangkaian Taman Semula Jadi Central dan Koridor Hutan Tengah yang akan datang.

Taman pertama, Bukit Batok Hillside Nature Park, akan terletak di antara Bukit Batok West Avenue 2 dan Bukit Batok West Avenue 5.

Kemudahan seluas 8.9 hektar, seluas 12 padang bola itu, akan dibuka pada 2024.

Yang kedua, Taman Alam Pusat Bukit Batok seluas 16 hektar, akan berada di kawasan hutan bersebelahan Kelab Perkhidmatan Awam @ Bukit Batok, tetapi tarikh pelancarannya akan diumumkan kemudian kerana perancangannya masih dalam proses.

Dua taman baru ini akan menjadi sebahagian daripada Koridor Alam Bukit Batok yang baru diumumkan, meliputi lebih daripada 125 hektar taman semula jadi dan 10 kilometer laluan, kata Menteri Pembangunan Negara Encik Desmond Lee semalam.

Bukit Batok Town Park dan Taman Alam Bukit Batok, yang dibuka pada 1980-an, juga akan menjadi sebahagian daripada koridor.

Lembaga Taman Negara mengatakan pihaknya telah bekerjasama dengan agensi lain untuk menghubungkan Tengah dan Takungan Air Tengah sejak 2014, dengan ciri lain di koridor, seperti Taman Bukit Gombak, yang akan dibuka tahun depan.

Encik Lee berkata taman-taman itu "berfungsi sebagai mangkin utama dalam jaringan ruang hijau yang ada antara Hutan Simpanan Bukit Timah dan Tengah, yang menyediakan makanan dan tempat tinggal untuk tumbuh-tumbuhan dan fauna asli kita".

Beliau turut menyebut penampilan colugo Malaya, sejenis haiwan seperti kelawar yang melungsur, di Taman Alam Bukit Batok sebagai contoh tentang bagaimana penyambung taman yang ada dan kehidupan semula jadi antara Bukit Batok dan Central Catchment telah meningkatkan hubungan untuk spesies asli.

Encik Lee juga akui adanya kekhuatiran tentang kesan pembangunan mendatang di Bukit Batok dan Tengah terhadap keanekaragaman hayat di kawasan ini, dan mengatakan bahawa pemerintah akan bekerja dengan tujuan mencapai keseimbangan antara pembangunan dan pemuliharaan alam dalam perencanaannya.

"Sementara kita perlu berkembang untuk memenuhi keperluan rakyat Singapura untuk perumahan, infrastruktur, rawatan kesihatan dan pekerjaan, kita juga mahu melindungi sebanyak mungkin ruang hijau kita," kata Encik Lee, sambil menambah bahawa "setiap keputusan untuk membersihkan tutupan hutan dibuat hanya setelah kajian yang teliti mengenai pertukaran dan alternatif."

Video Baru

Teka Kata

=
Pilih perkataan yang betul
Betul!
Salah!
Cuba lagi! Bagus! Hebat! Markah anda: Out Of 3