Facebook dijangka berpindah ke Marina One

GERGASI media sosial Facebook telah mendapatkan ruang pejabat besar di pusat bandar Marina One akan datang.

Sumber-sumber industri yang tidak mahu namanya disiarkan memberitahu The Straits Times bahawa firma teknologi Amerika itu mengambil kawasan lebih 250,000 kaki persegi di projek Marina Bay.

Marina One, pembangunan bersepadu merangkumi unit kediaman dan ruang pejabat dan perniagaan, dijangka siap akhir tahun ini.

Facebook dikatakan akan mengambil beberapa tingkat, termasuk aras tinggi dengan pemandangan panorama laut dan bilik yang boleh memuatkan sehingga 2,000 orang.

Syarikat itu bakal menjadi penyewa utama di Marina One, mengambil kira-kira 13 peratus daripada keseluruhan 1.88 juta kaki persegi ruang pejabat perdana Gred A yang ada.

Penyewa lain dikatakan termasuk bank swasta Swiss Julius Baer dan syarikat perunding cara PwC Singapore.

Pemaju M + S - usaha sama antara Khazanah Nasional Malaysia dan Temasek Holdings Singapura - enggan mengulas.

Menurut terakhirnya Jun lalu, M + S menyatakan ia pajakan yang telah dimeterai akan membawa langganan Marina One kepada lebih 550,000 kaki persegi, atau kira-kira 30 peratus daripada jumlah ruang pejabat.

Facebook berpindah ke pejabat di South Beach Tower di Beach Road seluas 70,000 kaki persegi pada Ogos 2015, dari sebuah bangunan komersial di 158, Cecil Street.

Masih belum jelas bila syarikat itu akan mengosongkan Beach Tower South yang agak baru, yang telah dibangunkan oleh South Beach Consortium, usaha sama antara City Developments (CDL) dan Kumpulan IOI Malaysia. - The Straits Times.