Facebook National Times Singapore dikenakan 'Lokasi Dalam Talian Diisytiharkan' di bawah Pofma, Berita Setempat - BeritaHarian.sg
Subuh
5:42
Syuruk
7:00
Zuhur
1:05
Asar
4:20
Maghrib
7:10
Isyak
8:19

Teka Kata

=

Uji pengetahuan anda dalam Bahasa Melayu

Betul!

Salah!

Setempat0

Facebook National Times Singapore dikenakan 'Lokasi Dalam Talian Diisytiharkan' di bawah Pofma

May 28, 2020 | 11:47 PM

MENTERI Perhubungan dan Penerangan, Encik S. Iswaran, pada Khamis (28 Mei) telah mengisytiharkan laman Facebook National Times Singapore (NTS) sebagai Lokasi Dalam Talian yang Diisytiharkan (DOL) di bawah Akta Perlindungan daripada Kepalsuan dan Manipulasi Dalam Talian (Pofma).

Deklarasi itu berkuatkuasa pada 29 Mei 2020.

Di bawah Deklarasi tersebut, halaman Facebook NTS, yang dikendalikan oleh Alex Tan, diminta membawa notis yang menyatakan bahawa ia telah dinyatakan sebagai DOL, kata kenyataan Kementerian Perhubungan dan Penerangan (MCI).

Dengan adanya pemberitahuan itu, pengunjung ke laman Facebook tersebut akan diberi amaran bahawa ia mempunyai sejarah menyampaikan kepalsuan.

Pengisytiharan itu juga akan menjadikan Tan melakukan kesalahan untuk mendapatkan keuntungan daripada mengendalikan laman Facebook NTS.

Berita Popular

Ia juga melarang pemberian sokongan kewangan kepadanya untuk tujuan menyokong, menolong atau mempromosikan komunikasi kepalsuan itu.

Halaman Facebook NTS mempunyai banyak kenyataan fakta palsu dalam catatan yang diterbitkan pada 15 Mei 2020, sekurang-kurangnya tiga daripadanya menjadi subjek Arahan Pofma.

“Dalam beberapa bulan kebelakangan ini, Tan telah menghasilkan dan mengendalikan laman Facebook yang berusaha mendapatkan keuntungan wang dari kepalsuan, sehingga menjejas rakyat Singapura dan masyarakat kita,” kata MCI.

Halaman-halaman tersebut telah diisytiharkan sebagai DOL.

Sejauh ini, halaman itu atau Tan tidak mematuhi syarat-syarat Arahan dan Deklarasi Pofma yang telah dikenakan ke atasnya.

Video Baru

Podcast Baru

Teka Kata

=

Uji pengetahuan anda dalam Bahasa Melayu

Betul!

Salah!

Try the new Halal Food Map