Faishal perinci bantuan bagi masyarakat Melayu/Islam, Berita Setempat - BeritaHarian.sg
Subuh
5:30
Syuruk
6:52
Zuhur
12:55
Asar
4:18
Maghrib
6:55
Isyak
8:09
Suatu Ketika di Singapura
Teka Kata
Uji pengetahuan anda dalam bahasa Melayu
=
Pilih perkataan yang betul
Betul!
Salah!
Cuba lagi! Markah anda: Bagus! Markah anda: Hebat! Markah anda: Out Of 3
Setempat0

Faishal perinci bantuan bagi masyarakat Melayu/Islam

Apr 08, 2020 | 05:30 AM

PELAJAR yang sebelum ini tidak layak menerima subsidi Yuran Tuisyen Pengajian Tinggi (TTFS) Mendaki atau pinjaman pelajaran tanpa faedah kini boleh memohon sekali lagi. Ini sekiranya ada perubahan kepada pendapatan keluarga, disebabkan Covid-19, kata Setiausaha Parlimen Kanan (Pembangunan Sosial dan Keluarga merangkap Pendidikan), Profesor Madya Muhammad Faishal Ibrahim.

Dalam pada itu, Mendaki juga akan menghubungi pelajar yang menerima subsidi 50 peratus atau 75 peratus supaya mereka membuat permohonan semula bagi mendapatkan kadar subsidi lebih tinggi, sekiranya pendapatan keluarga mereka telah berubah.

Ini merupakan antara bantuan bagi masyarakat Melayu/Islam yang dikongsi Dr Faishal semasa perbahasan Belanjawan tambahan di Parlimen semalam.

Selain bantuan bagi yuran tuisyen, Dr Faishal turut berkata Mendaki akan memberi bantuan kewangan selama tiga bulan mulai bulan ini kepada pelajar Institut Pendidikan Teknikal (ITE) yang kehilangan pekerjaan sambilan ekoran wabak koronavirus.

Menurutnya, golongan pelajar itu yang sebelum ini bekerja secara sambilan untuk menampung keperluan diri sendiri, akan menerima elaun $10 bagi setiap hari sekolah untuk menampung kos pengangkutan dan makanan.

Halal Home Based Business
SpicyLoverKitchen

Lemang Set dengan Rendang & Serunding!

OKathira!

Air kathira luar biasa. Banyak inti, tak rugi!

Ms Lid's Packed Bento

Set bento untuk sumbangan atau delivery ke rumah

Do you own a Halal Home-based Business in Singapore? List your products on Berita Harian

Seramai 2,000 pelajar dijangka meraih manfaat daripada bantuan ini.

"Ini diharapkan dapat mengurangkan tekanan kepada pelajar agar mereka dapat menumpukan perhatian terhadap pelajara mereka," kata Dr Faishal.

Di samping itu, Mendaki juga akan memberi elaun yang sama kepada penuntut Institut Pengajian Tinggi (IHL) yang menjadi mentor kepada pelajar ITE dalam Program Pemerkasaan Mendaki.

Selain itu, bagi pasangan yang bakal mendirikan rumah tangga dan terpaksa membuat beberapa penyesuaian kepada perancangan mereka akibat Covid-19, Pejabat Pendaftaran Pernikahan Orang Islam (ROMM) akan memberi pengecualian bayaran kepada mereka yang ingin menukar dan mendaftar semula tarikh pernikahan mereka.

Dr Faishal berkata bulan lalu seramai 49 pasangan telah menerima pengecualian bayaran daripada ROMM.

Beliau juga menyambut baik usaha beberapa badan masyarakat Melayu/Islam yang tampil untuk menyokong usaha Singapura menangani wabak ini.

Beliau mengalu-alukan usaha AMP Singapore yang mengumumkan Pakej Bantuan Sementara atau TAP 2.0 berjumlah $100,000 untuk membantu pekerja yang pendapatan keluarga mereka terjejas oleh Covid-19.

Wanita yang memerlukan dan yang telah meninggalkan pekerjaan mereka untuk menjaga ibu bapa yang lanjut usia atau anak-anak dalam keadaan sekarang, juga kata Dr Faishal boleh memohon mendapatkan bantuan daripada Persatuan Pemudi Islam Singapura (PPIS) menerusi Dana WIN PPIS.

Selain itu, Dr Faishal berkata Dana Rahmatan Lil Alamin juga telah bekerjasama dengan masjid-masjid untuk mengumpul lebih daripada $150,000 bagi Dana Keberanian.

Mengulas tentang sumbangan yang diberikan badan Melayu/Islam, Dr Faishal berkata:

"Walaupun gejala Covid-19 menimbulkan pelbagai cabaran buat negara kita, ia juga menunjukkan sifat penyayang masyarakat kita, dan apabila kita bersatu, tiada warga Singapura yang akan ketinggalan."

Tambahnya, Covid-19 menguji daya tahan sesebuah masyarakat.

Meskipun ia menjejas mata pencarian atau mengubah cara kehidupan harian, ia tidak akan merampas semangat perjuangan masyarakat.

"Ayuh kita bangkitkan semangat perjuangan, saling bantu mereka yang terjejas, dan bersatu dalam memerangi gejala Covid-19.

"Bersatu kita teguh, bercerai kita roboh," kata Dr Faishal lagi.


BANTUAN UNTUK MASYARAKAT MELAYU/ISLAM

PASANGAN YANG INGIN BERKAHWIN

- ROMM akan memberi pengecualian bayaran kepada pasangan yang ingin menukar dan mendaftar semula tarik pernikahan

PELAJAR DARIPADA KELUARGA BERPENDAPATAN RENDAH

- Pelajar yang sebelum ini tidak layak menerima TTFS Mendaki, atau pinjaman pelajaran tanpa faedah, kini boleh memohon sekali lagi

- Mendaki akan menghubungi pelajar yang menerima subsidi 50 peratus atau 75 peratus untuk membuat membuat permohonan semula bagi kadar subsidi yang lebih tinggi

- Bantuan kewangan selama tiga bulan bermula bulan ini, akan diberikan kepada pelajar ITE yang bekerja sambilan untuk menampung keperluan sendiri tetapi kehilangan pekerjaan akibat Covid-19. Mereka akan menerima elaun $10 setiap hari sekolah

- Mendaki juga akan memberi elaun yang sama kepada penuntut IHL yang menjadi mentor kepada pelajar ITE dalam Program Pemerkasaan.

SUMBANGAN BADAN MELAYU/ISLAM

AMP: Pakej Bantuan Sementara (TAP 2.0) berjumlah $100,000 untuk membantu pekerja yang pendapatan keluarga terjejas oleh Covid-19.

PPIS: Dana WIN PPIS untuk membantu golongan wanita yang memerlukan dan telah meninggalkan pekerjaan untuk menjaga ibu bapa yang lanjut usia atau anak-anak

Dana Rahmatan Lil Alamin: Sebanyak $150,000 telah dikumpul dengan kerjasama masjid bagi Dana Keberanian.

Video Baru

Podcast Baru

Teka Kata

=
Pilih perkataan yang betul
Betul!
Salah!
Cuba lagi! Bagus! Hebat! Markah anda: Out Of 3
Try the new Halal Food Map