Fatwa Muis: Dana amanah adalah hibah, Berita Setempat - BeritaHarian.sg
Subuh
5:35
Syuruk
6:56
Zuhur
1:03
Asar
4:24
Maghrib
7:08
Isyak
8:19

Teka Kata

=

Uji pengetahuan anda dalam Perkataan Melayu

Betul!

Salah!

Setempat0

Fatwa Muis: Dana amanah adalah hibah

Feb 02, 2019 | 05:30 AM

HARTA atau wang yang diketepikan dalam dana amanah untuk anggota keluarga yang berkeperluan khas berbentuk hibah (hadiah) dan tidak tertakluk dalam hukum faraid.

Demikian ditekankan Timbalan Pengarah, Dasar dan Peraturan Keagamaan Majlis Ugama Islam Singapura (Muis), Ustaz Irwan Hadi Mohd Shuhaimy semasa ditemui di majlis menandatangani Memorandum Persefahaman (MOU) Skim Dana Amanah Keperluan Khas Muis dalam menjelaskan fatwa yang dikeluarkan Jawatankuasa Fatwa pada 2015.

Menerusi skim tersebut, Muis akan menaja sehingga $10,000 bagi setiap individu berkeperluan khas untuk menggalak ibu bapa atau penjaga individu bekeperluan khas membuka akaun dana amanah.

"Jawatankuasa Fatwa memutuskan bahawa harta yang diketepikan untuk keperluan anggota yang mempunyai keperluan khas adalah hibah, yang tidak lagi tertakluk pada faraid tapi hanya untuk keperluan khusus anggota keluarga yang berkeperluan khas itu," katanya.

Hibah adalah pemberian hak seperti harta secara sukarela kepada orang lain dengan tujuan baik.

Discover Malay Home Based Businesses

Untuk itu keluarga beragama Islam dibolehkan membuka akaun dana amanah, contohnya melalui khidmat yang ditawarkan Syarikat Amanah Keperluan Khas (SNTC) yang bertujuan menyediakan sokongan kewangan berterusan kepada anggota keluarga berkeperluan khas.

"Untuk itu, keluarga lain yang berkepentingan tidak boleh menuntut daripada harta yang sudah diketepikan untuk anggota berkeperluan khas ini," tambah Ustaz Irwan.

Beliau berkata adalah penting untuk keluarga yang ingin membuat perancangan anggota keluarga berkeperluan khas untuk menyertai Skim Dana Amanah Keperluan Khas kerana ia merupakan skim yang disediakan oleh pemerintah dengan sokongan badan seperti Muis dalam memastikan perancangan yang rapi dan teratur.

Muis turut bekerjasama dengan badan relevan untuk meningkatkan kesedaran tentang perkara tersebut, tambah Ustaz Irwan.

"Jawatankuasa Fatwa memutuskan bahawa harta yang diketepikan untuk keperluan anggota yang mempunyai keperluan khas adalah hibah (hadiah), yang tidak lagi tertakluk pada faraid tapi hanya untuk keperluan khusus anggota keluarga yang berkeperluan khas itu... Untuk itu, keluarga lain yang berkepentingan tidak boleh menuntut daripada harta yang sudah diketepikan untuk anggota berkeperluan khas ini.
- Timbalan Pengarah, Dasar dan Peraturan Keagamaan Majlis Ugama Islam Singapura (Muis), Ustaz Irwan Hadi Mohd Shuhaimy.

Video Baru

Podcast Baru

Teka Kata

=

Uji pengetahuan anda dalam Perkataan Melayu

Betul!

Salah!

Try the new Halal Food Map