Subuh
5:58
Syuruk
7:15
Zuhur
1:19
Asar
4:31
Maghrib
7:20
Isyak
8:30
Penyenggaraan yang dijadualkan: Kami sedang mempertingkat sistem mySPH untuk memberi anda khidmat log masuk lebih lancar. Sebahagian akses bagi log masuk ke mySPH akan terjejas dari 02 / Mar / 21 12:30 PG hingga 02 / Mar / 21 06:00 PG. Anda perlu log masuk semula selepas tempoh penyenggaraan ini. Untuk mendapatkan bantuan, sila tinggalkan butiran hubungan anda di sini dan kami akan hubungi anda. Terima kasih.
Setempat0

Fatwa terbaru Muis tentang 'joint tenancy': pewaris tidak boleh tuntut rumah

May 13, 2019 | 05:39 PM

MAJLIS Ugama Islam Singapura (Muis) hari ini (13 Mei) mengeluarkan fatwa yang menjelaskan, anggota keluarga atau pewaris tiada hak ke atas rumah yang dimiliki di bawah kontrak pemilikan bersama (joint tenancy), setelah salah seorang pemilik itu meninggal dunia.

Ini sedang jawatankuasa fatwa Muis berpendapat, rumah itu akan dimiliki sepenuhnya oleh pihak yang masih hidup selepas kematian seorang lagi pemilik rumah itu (contoh suami atau isteri), berdasarkan prinsip hak pihak yang hidup (right of survivorship) dalam undang-undang.

Namun, bagi pasangan yang memiliki rumah di bawah kontrak ‘tenancy-in-common’, bahagian pemilik yang meninggal dunia akan menjadi pusaka yang boleh dibahagikan secara faraid.

Berita Popular

Video Baru

Podcast Baru

Try the new Halal Food Map