Gangguan digital dalam jagaan kesihatan tidak akan berlaku secepat sektor lain: Ong Ye Kung, Berita Setempat - BeritaHarian.sg
Subuh
5:55
Syuruk
7:16
Zuhur
1:19
Asar
4:41
Maghrib
7:19
Isyak
8:32
Suatu Ketika di Singapura
Teka Kata
Uji pengetahuan anda dalam bahasa Melayu
=
Pilih perkataan yang betul
Betul!
Salah!
Cuba lagi! Markah anda: Bagus! Markah anda: Hebat! Markah anda: Out Of 3
Setempat0

Gangguan digital dalam jagaan kesihatan tidak akan berlaku secepat sektor lain: Ong Ye Kung

Tiga bidang dasar awam yang perlu ditangani termasuk pengurusan kesihatan penduduk, prasarana teknologi maklumat penjagaan kesihatan dan privasi data
Oct 19, 2021 | 05:30 AM

GANGGUAN digital kepada penjagaan kesihatan tidak akan berlaku secepat industri lain.

Menteri Kesihatan Ong Ye Kung berkata ini kerana sektor penjagaan kesihatan lebih rumit dan terdapat banyak isu dasar, kawal selia, keyakinan orang awam, pasaran dan komersial yang perlu ditangani sebelum teknologi digital dapat digunakan sepenuhnya untuk mengubah dan mempertingkat sistem penjagaan kesihatan di seluruh dunia.

Bercakap di Sidang Asia Pasifik Persatuan Sistem Penerangan dan Pengurusan Penjagaan Kesihatan semalam, Encik Ong menggariskan tiga bidang dasar awam yang perlu ditangani.

Ini termasuk pengurusan kesihatan penduduk, prasarana teknologi maklumat (IT) penjagaan kesihatan dan privasi data.

Dengan penduduk yang semakin menua, masyarakat kian sedar akan perlunya bagi peralihan teras pengurusan penyakit daripada hospital akut kepada masyarakat.

Halal Home Based Business
Lauk Malam Raya by ZaraRasya

Yang pasti puas hati! FREE DELIVERY & 1.5l bottled...

SpicyLoverKitchen

Lemang Set dengan Rendang & Serunding!

OKathira!

Air kathira luar biasa. Banyak inti, tak rugi!

Do you own a Halal Home-based Business in Singapore? List your products on Berita Harian

Malah menurut Encik Ong, pengurusan penyakit kronik khususnya harus bersifat mencegah dan dilakukan di peringkat penjagaan asas.

Ini kerana kalau pesakit itu menghidap penyakit kronik serius dan memerlukan penjagaan hospital akut, ini sudah terlambat, terlalu mahal dan membebankan bagi keluarganya.

Meskipun ini pendekatan yang baik, Encik Ong berkata ini memerlukan pemerintah memikirkan semula pendekatannya dari segi rekaan dan sumber ekosistem penjagaan kesihatan.

Ini bermakna penjagaan pesakit harus dijalankan dengan lancar dalam suasana berbeza dan lebih banyak maklumat diperlukan selain maklumat perubatan.

Strategi kesihatan penduduk juga akan memerlukan prasarana berkongsi maklumat yang tepat.

Encik Ong akur terdapat banyak cabaran dari segi perkongsian maklumat dalam penjagaan kesihatan.

Singapura kini memiliki huraian teknikal dan sistem untuk memecahkan silo maklumat antara penyedia dengan suasana khidmat penjagaan, kebanyakannya dalam kalangan institusi penjagaan kesihatan awam, dengan penyertaan beberapa penyedia penjagaan kesihatan privet.

"Kami sedang berusaha mempertingkat prasarana IT ini. Lebih daripada rekod ringkas, langkah berkongsi penilaian pasukan penjagaan dan rancangan penjagaan pesakit juga akan membolehkan persefahaman tentang keadaan dan keperluan pesakit itu. Ini akan meningkatkan penjagaan pesakit.

"Selain perkongsian maklumat antara penyedia penjagaan sahaja, kami juga menggunakan aplikasi untuk membolehkan pesakit bertanggungjawab bagi penjagaan mereka sendiri, dengan mengamalkan gaya hidup lebih sihat, mudah mendapat akses kepada maklumat kesihatan mereka sendiri dan menghasilkan maklumat peribadi untuk dikongsi dengan penyedia penjagaan mereka," ujar Encik Ong.

Meskipun pendekatan ini mempunyai manfaatnya, pesakit juga mungkin sensitif tentang maklumat kesihatan peribadi mereka.

Malah, terdapat etos bagi karyawan kesihatan memastikan data pesakit kekal rahsia untuk menjaga kepercayaan dalam hubungan antara doktor dengan pesakit itu.

Singapura juga mempunyai rejim privasi dan perlindungan data yang berkesan bagi kebanyakan jenis data.

Bagaimanapun dengan teknologi digital, terdapat banyak peluang dan manfaat bagi orang awam untuk memastikan maklumat kesihatan pesakit dapat dikongsi dalam suasana dan institusi penjagaan kesihatan berbeza demi meningkatkan kesihatan dan penjagaan, memajukan sains perubatan serta menyelamatkan nyawa.

Oleh itu, Encik Ong berkata usaha perlu dijalankan untuk membangunkan dasar dan langkah kawal selia berhubung perkongsian maklumat kesihatan peribadi, dengan cara yang terkawal untuk memenuhi matlamat penjagaan kesihatan lebih baik namun tetap mengelak daripada penyalahgunaan.


"Kami sedang berusaha mempertingkat prasarana IT (teknologi maklumat) ini. Lebih daripada rekod ringkas, langkah berkongsi penilaian pasukan penjagaan dan rancangan penjagaan pesakit juga akan membolehkan persefahaman tentang keadaan dan keperluan pesakit itu. Ini akan meningkatkan penjagaan pesakit.

Selain perkongsian maklumat antara penyedia penjagaan sahaja, kami juga menggunakan aplikasi untuk membolehkan pesakit bertanggungjawab bagi penjagaan mereka sendiri, dengan mengamalkan gaya hidup lebih sihat, mudah mendapat akses kepada maklumat kesihatan mereka sendiri dan menghasilkan maklumat peribadi untuk dikongsi dengan penyedia penjagaan mereka."
- Menteri Kesihatan, Encik Ong Ye Kung.

Video Baru

Podcast Baru

Teka Kata

=
Pilih perkataan yang betul
Betul!
Salah!
Cuba lagi! Bagus! Hebat! Markah anda: Out Of 3
Try the new Halal Food Map