Gangguan ekonomi dijangka berlarutan hingga tahun depan: Pakar, Berita Setempat - BeritaHarian.sg
Subuh
5:32
Syuruk
6:55
Zuhur
12:58
Asar
4:21
Maghrib
6:58
Isyak
8:13
Suatu Ketika di Singapura
Teka Kata
Uji pengetahuan anda dalam bahasa Melayu
=
Pilih perkataan yang betul
Betul!
Salah!
Cuba lagi! Markah anda: Bagus! Markah anda: Hebat! Markah anda: Out Of 3
Setempat3

Gangguan ekonomi dijangka berlarutan hingga tahun depan: Pakar

May 18, 2020 | 05:30 AM

LULUSAN baru dari institut pengajian tinggi boleh menjangkakan permulaan yang sukar dalam pencarian kerja mereka di tengah-tengah suasana ekonomi muram dek pandemik Covid-19, yang menurutu pakar mungkin berlarutan sehingga tahun depan.

Lulusan baru universiti dan politeknik yang kini sedang mencari peluang pekerjaan berkata mereka berdepan dengan pelbagai masalah dengan pilihan yang semakin berkurangan.

TAHUN MENCABAR

Pakar ekonomi meramalkan pengangguran dan pembuangan kerja akan semakin meruncing tahun ini.

Anggota Parlimen Dilantik (NMP) Profesor Walter Theseira berkata gangguan ekonomi sekarang ini besar kemungkinan akan berlarutan lebih lama daripada krisis kewangan 2008 - 2009 kerana masalah yang ditimbul ekoran koronavirus ini tiada kaitan dengan kayakinan pasaran.

"Sebaliknya, ia berkaitan dengan penyakit yang berpotensi terus menerus menular untuk beberapa bulan sehingga vaksin ditemui atau sebahagian besar penduduk telah terdedah kepada virus itu," ujarnya, yang juga profesor madya ekonomi Universiti Sains Kemasyarakatan Singapura (SUSS).

"Dari perspektif ekonomi, selagi sebahagian besar negara di dunia terdedah kepada risiko Covid-19, agak sukar untuk sekatan perjalanan dilonggarkan sekali gus terus-menerus menjejas sektor pelancongan dan perjalanan perniagaan," tambah beliau.

Dalam pada itu, sokongan kini disediakan bagi lulusan politeknik dan siswazah yang mencari kerja.

Institusi kewangan akan menerima $2,000 setiap bulan bagi setiap lulusan baru warga Singapura atau pekerja rakyat Singapura yang digajikan.

Ini sebahagian daripada inisiatif pembangunan bakat kendalian Penguasa Kewangan Singapura (MAS).

Meskipun demikian, banyak syarikat yang menangguh langkah mengambil pekerja baru.

Pengarah Urusan firma sumber tenaga manusia, PeopleWorldwide Consulting, Encik David Leong, berkata:

"Ramai lulusan yang kini aktif mencari kerja dalam pasaran pekerjaan dan mendekati firma seperti kami untuk mendapatkan bantuan. Tapi kami terpaksa menggantung khidmat kerana tidak ada permintaan. Kami hanya boleh memfail permohonan mereka untuk peluang di masa depan.

"Pengambilan pekerja kini digantung secara meluas kecuali dalam perkhidmatan penting seperti penjagaan kesihatan, pembersihan sekitaran, logistik serta khidmat teknologi maklumat dan telekomunikasi."

Pakar ekonomi pendidikan Universiti Nasional Singapura (NUS), Dr Kelvin Seah pula menerangkan meskipun ada syarikat yang menawarkan pekerjaan, umumnya ia adalah untuk kontrak tempoh singkat di samping tawaran gaji lebih rendah.

"Melainkan terdapat keperluan mendesak untuk pekerja, banyak syarikat akan mengambil pendekatan selamat, dan hanya menggajikan sejumlah pekerja yang kecil, itu pun jika perlu," ujarnya.

Malah, melebihi itu, program kerja sambil belajar, latihan amali atau internship juga ditangguh atau dibatal sama sekali kerana keutamaan syarikat kini adalah untuk mengurangkan kerugian dan bertahan.

Profesor Theseira menambah: "Saya rasa mengekalkan gaji lebih penting daripada mencipta peluang pekerjaan jadi bagi majikan, mereka mahu berusaha memastikan potongan gaji, jika perlu, dapat dikurangkan sejauh mungkin. Justeru, keengganan untuk mengambil pekerja baru."

PERUBAHAN MINDA DIPERLUKAN

Di samping itu, Encik Leong, dari PeopleWorldwide Consulting, menambah siswazah juga mungkin perlu menyesuaikan jangkaan dan keutamaan mereka iaitu mementingkan pengalaman daripada gaji.

"Dapatkan pekerjaan, tidak kira sepenuh masa, kontrak atau sementara. Pastikan kita diberi peluang untuk belajar dan bekerja pada masa yang sama," ujarnya.

Sehubungan dengan itu, Profesor Theseira berkata mendapatkan pekerjaan yang mampu membangunkan sesuatu kemahiran - seperti program latihan sambil kerja - lebih baik berbanding sekadar menunggu untuk mendapatkan pekerjaan ideal.

"Saya tidak begitu cenderung untuk menggalak siswazah untuk mendapatkan kelulusan possiswazah. Ijazah itu tidak dapat menggantikan pengalaman di tempat kerja dan pengalaman ini memberi anda kelebihan apabila bersaing dengan kohort akan datang kelak," ujar beliau.

Rakan kongsi pengurusan firma Leadership Advisory, Encik Daniel Soh, bagaimanapun menekankan masih ada cahaya di hujung terowong.

Pelajar yang memiliki kemahiran digital masih diperlukan sedang perniagaan digital terus berkembang manakala yang lain sedang gigih menembusi pasaran dalam talian.

Tambahan pula, proses pengambilan kerja juga lebih singkat kerana temu duga dan mesyuarat dengan pemohon dilakukan secara dalam talian, tambahnya.

Di samping itu, beliau turut menggalakkan lulusan agar melakukan kerja-kerja sukarela sementara mencari pekerjaan.

"Majikan akan bertanya apakah yang anda lakukan sedang anda mencari kerja? Ia bukan satu gambaran yang baik jika anda tidak melakukan apa-apa, lebih-lebih lagi dalam keadaan sekarang di mana negara kita memerlukan tenaga relawan," ujarnya.

UNIVERSITI BERI SOKONGAN

NUS dan Universiti Teknologi Nanyang (NTU) antara unversiti setempat yang telah mendekati majikan dan menyediakan senarai peluang pekerjaan bagi siswazah mereka.

NUS mempunyai sekitar 7,000 mahasiswa tahun akhir manakala jumlah bagi NTU pula ialah 5,700.

Pameran kerjaya melalui alam maya yang diadakan bulan lepas bagi pelajar untuk berinteraksi dengan majikan dan memohon pekerjaan juga telah diadakan, dengan NTU merancang menganjurkan pameran yang kedua.

Video Baru

Podcast Baru

Teka Kata

=
Pilih perkataan yang betul
Betul!
Salah!
Cuba lagi! Bagus! Hebat! Markah anda: Out Of 3
Try the new Halal Food Map