Geran ditambah, skim pinjaman dilanjut bagi bantu niaga, Berita Setempat - BeritaHarian.sg
Subuh
5:37
Syuruk
7:01
Zuhur
1:08
Asar
4:33
Maghrib
7:13
Isyak
8:28

Teka Kata

=
Pilih perkataan yang betul
Betul!
Salah!
Cuba lagi! Bagus! Hebat! Markah anda: Out Of 3
Setempat3

Geran ditambah, skim pinjaman dilanjut bagi bantu niaga

Sokongan dipertingkat juga bertujuan bantu firma muncul lebih kukuh pasca-Covid-19: Chun Sing
Oct 13, 2020 | 05:30 AM

GERAN akan ditambah dan skim pinjaman dilanjutkan bagi perniagaan setempat mulai bulan depan, untuk membantu mereka memperkukuh keupayaan teras dan merebut peluang pertumbuhan semasa pandemik Covid-19 ini.

Sokongan yang dipertingkat ini bukan sahaja untuk membantu syarikat setempat bertahan semasa pandemik Covid-19 ini, malah bertujuan membantu mereka berubah dan muncul lebih kukuh daripadanya, kata Menteri Perdagangan dan Perusahaan Chan Chun Sing.

Syarikat yang berhasrat mencari peluang perniagaan di luar negeri, bermula bulan depan, boleh menggunakan Geran Bantuan Persediaan Pasaran (MRA) yang kini diperluas untuk menyokong perniagaan yang menyertai pameran dagang maya.

Pendanaan bagi MRA juga ditambah daripada sehingga 70 peratus kepada sehingga 80 peratus kos sehingga 30 September tahun depan. Pendanaan ini dikurangkan kepada 70 peratus selepas tarikh itu.

Geran Pembangunan Perniagaan (EDG) dan Geran Huraian Produktiviti (PSG) pula dilanjutkan sembilan bulan mulai 1 Januari tahun depan.

Geran-geran ini antara lain boleh digunakan untuk menampung sehingga 80 peratus kos syarikat yang menjalani transformasi dengan berinovasi dan membina keupayaan dan untuk membeli huraian yang menambah produktiviti.

Skim pinjaman yang bertujuan membantu syarikat menambah modal seperti Program Pinjaman Penyambung Sementara (TBLP) dan Skim Kewangan Syarikat Tempatan (EFS) yang dipertingkat bagi pinjaman perdagangan termasuk pinjaman jangka pendek, pula akan dilanjutkan lagi enam bulan bermula 1 April tahun depan.

Dalam kenyataannya semalam, Enterprise Singapore (ESG) berkata Skim Pinjaman Insurans (LIS) akan disepadukan dengan EFS bagi pinjaman perdagangan untuk mempermudah syarikat setempat mendapatkan pinjaman.

Mengulas mengenai pelanjutan geran dan skim pinjaman ini, Encik Chan berkata ekonomi telah berubah dan ia tidak akan kembali kepada keadaan sebelum Covid-19.

Justeru, syarikat-syarikat perlu menggunakan sokongan yang ada untuk menyesuaikan diri dengan keadaan yang baru ini dan berubah supaya mampu meneroka produk dan pasaran baru untuk kekal relevan dan berdaya saing, kata Encik Chan.

"Jika syarikat-syarikat kita berupaya berbuat demikian, mereka bukan sahaja akan merancakkan perniagaan mereka dan sektor tersebut, malah membantu mengubah seluruh ekonomi Singapura untuk menjadi lebih berdaya tahan bagi masa depan," kata Encik Chan.

Beliau berkata demikian semalam di sidang media maya yang diadakan selepas melawat pejabat syarikat barang kemas setempat SK Jewellery di Taman Perniagaan Changi.

Menurut Encik Chan, sektor runcit berdepan dengan cabaran yang sukar untuk pulih kerana pandemik Covid-19 telah menambah kepada cabaran yang sebelum ini dihadapi seperti dari e-dagang dan kekurangan inovasi.

Penjualan runcit merosot 52.1 peratus pada Mei lalu, berbanding tahun sebelumnya. Meskipun penjualan kini telah meningkat sejak tempoh pemutus litar berakhir dan kedai-kedai dibuka semula, kata Encik Chan, pendapatan pada Ogos masih merosot 5.7 peratus berbanding pada tahun sebelumnya.

Beliau menyifatkan syarikat seperti SK Jewellery sebagai contoh baik perniagaan yang telah menyesuaikan diri dengan perubahan ekonomi dan permintaan pelanggan.

Ini termasuk mengubah beberapa ruang di pejabatnya untuk dijadikan tempat menjual barang kemas di dalam talian, dan mengerahkan kakitangannya untuk menghantar produk yang dibeli kepada pelanggan demi menjalin hubungan lebih mesra.

Laporan lain:

Video Baru

Podcast Baru

Teka Kata

=
Pilih perkataan yang betul
Betul!
Salah!
Cuba lagi! Bagus! Hebat! Markah anda: Out Of 3
Try the new Halal Food Map