Subuh
5:36
Syuruk
6:53
Zuhur
12:57
Asar
4:02
Maghrib
6:59
Isyak
8:08
Teka Kata
Uji pengetahuan anda dalam bahasa Melayu
=
Pilih perkataan yang betul
Betul!
Salah!
Cuba lagi! Markah anda: Bagus! Markah anda: Hebat! Markah anda: Out Of 3
Setempat
27
0

Guru prasekolah digalak ajar murid tentang keselamatan tubuh: MSF

Latihan bagi pendidik akan diperbaiki bagi pupuk kemahiran keselamatan tubuh badan dalam kalangan kanak-kanak kecil
Jan 08, 2022 | 05:30 AM

GURU prasekolah akan digalakkan untuk mengajar murid mereka - berusia empat hingga enam tahun - tingkah laku yang mempromosikan keselamatan sendiri dan kumpulan, termasuk kesedaran tentang keselamatan tubuh dan untuk mendapatkan bantuan daripada warga dewasa apabila mereka rasa disakiti atau tidak selamat, kata Kementerian Pembangunan Sosial dan Keluarga (MSF) semalam.

Latihan bagi pendidik baru dan kini juga akan diperbaiki dalam aspek tersebut sebagai sebahagian penambahan sokongan kepada prasekolah untuk memupuk kemahiran keselamatan tubuh badan dalam kalangan kanak-kanak kecil oleh MSF dan Agensi Pembangunan Awal Kanak-Kanak (Ecda).

MSF berkata:

"Menerusi program yang sesuai berdasarkan umur, kanak-kanak kecil akan dilengkapi ilmu dan kemahiran untuk menghormati sempadan tubuh badan - kedua-dua mereka dan orang lain, membezakan antara sentuhan baik dan tidak baik, dan untuk memberitahu warga dewasa yang boleh dipercayai sekiranya mereka disentuh dalam cara tidak sesuai atau rasa tidak selamat."

Menteri Negara (Pendidikan merangkap Pembangunan Sosial dan Keluarga), Cik Sun Xueling mengunjungi PCF Sparkletots @ Sengkang Central Blok 208 pagi semalam dan memerhatikan pelajaran keselamatan tubuh yang dijalankan di kelas Tadika 2.

Menerusi video, lagu, dan perbincangan yang sesuai berdasarkan umur, kanak-kanak mempelajari tentang badan mereka, apakah yang merupakan sentuhan baik dan tidak baik, dan cara melindungi diri mereka.

Cik Sun berkata:

"Pengetahuan tentang keselamatan tubuh penting dalam mencegah penderaan seksual dan keganasan domestik. Ia penting untuk mengajar kanak-kanak kita tentang keselamatan tubuh dari umur yang muda supaya kanak-kanak boleh melindungi diri mereka apabila orang lain menyentuh mereka dalam cara yang tidak sesuai.

"Kanak-kanak juga diajar untuk bersuara dan lapor kepada warga dewasa yang boleh dipercayai apabila mereka rasa tidak selamat."

Langkah ini merupakan sebahagian semakan Kementerian Pendidikan (MOE) ke atas Rangka Kerja Memupuk Pelajar Awal atau Nurturing Early Learners.

Rangka kerja yang disemak itu akan dilancarkan akhir tahun ini, dengan latihan dirancang bagi prasekolah mengenai penambahan utama.

Pendidik baru yang menyertai sektor pendidikan awal kanak-kanak juga tidak lama lagi akan dilengkapi dengan lebih baik untuk mengajar kanak-kanak bagaimana untuk melindungi diri mereka menyusuli penambahan dalam latihan.

Sementara program diploma dan sijil pra-perkhidmatan yang ditawarkan agensi latihan privet sudah pun menggabungkan konsep pengabaian dan penderaan kanak-kanak, Ecda sedang bekerjasama rapat dengan agensi itu untuk mempertingkat kandungan.

Serupa itu, program Institut Nasional Pembangunan Awal Kanak-kanak (NIEC) telahpun dipertingkat setelah ia bekerjasama dengan Persatuan Kanak-kanak Singapura (SCS).

Pendidik kini akan digalakkan menghadiri kursus bertajuk 'Memperkasa Kanak-Kanak dengan Kemahiran Keselamatan Tubuh" yang ditawarkan SCS supaya dapat membantu mereka memahami dengan lebih baik tentang isu penderaan seksual kanak-kanak dan menggunakan strategi sesuai dalam menangani pendedahan kejadian sebegitu.

Mereka juga akan dilengkapi kemahiran untuk menjalankan program KidzLive: Saya Boleh Melindungi Diri Saya, yang membolehkan kanak-kanak mempelajari kemahiran keselamatan tubuh, serta kegiatan susulan untuk memperkukuh pembelajaran kanak-kanak.

Video Baru

Teka Kata

=
Pilih perkataan yang betul
Betul!
Salah!
Cuba lagi! Bagus! Hebat! Markah anda: Out Of 3