Subuh
5:31
Syuruk
6:54
Zuhur
12:57
Asar
4:20
Maghrib
6:57
Isyak
8:11
Uji pengetahuan anda dalam bahasa Melayu

Pilih perkataan yang betul

1/3
=
Pilih perkataan yang betul
Betul!
Salah!
< Kuiz sebelumnya
Cuba lagi! Bagus! Hebat! Markah anda: Out Of 3
< Kuiz sebelumnya
Kuiz seterusnya >
Setempat
27
0

Had pengeluaran CPF $2,000 sehari dikuat kuasa mulai 30 Nov bagi lindungi daripada penipuan

Nov 20, 2023 | 03:19 PMMulai 30 November, had pengeluaran Tabung Simpanan Pekerja (CPF) dalam talian sebanyak $2,000 sehari akan dikuat kuasa bagi semua pencarum berusia 55 tahun dan ke atas. 

Menurut Lembaga CPF dalam satu kenyataan pada Isnin, langkah itu dilaksanakan bagi memberi perlindungan lebih baik kepada pencarum CPF.

Sekiranya pencarum CPF ingin menukar had harian sebanyak $2,000 itu, mereka boleh berbuat demikian di dalam talian pada bila-bila masa untuk melaraskannya kepada sebarang jumlah antara $0 dan $200,000.

Bagaimanapun, peningkatan had pengeluaran harian hanya boleh dilakukan dengan pengesahan muka dalam aplikasi Singpass, dan akan ada tempoh penilaian atau cooling period selama 12 jam untuk mengelakkan pelarasan tanpa kebenaran, kata Lembaga CPF lagi.


Mereka yang ingin menyekat sepenuhnya pengeluaran dalam talian boleh mengaktifkan Kunci Pengeluaran CPF, yang akan menetapkan had pengeluaran harian kepada $0. Ini bermakna pengeluaran hanya boleh dibuat secara peribadi di pusat perkhidmatan CPF.

Untuk membolehkan pengeluaran dalam talian sekali lagi, pencarum perlu meningkatkan had pengeluaran harian dengan pengesahan muka Singpass, dan menunggu 12 jam untuk ia dibenarkan.

Pengesahan muka Singpass dan tempoh penilaian 12 jam juga akan diperlukan apabila pencarum mengemas kini perhubungan dengan Lembaga CPF mulai 30 November.

Menjelang akhir Disember, perubahan pada butiran akaun bank akan tertakluk kepada pengesahan muka Singpass. Akaun bank baru hanya akan diaktifkan selepas bank mengesahkan akaun itu milik pencarum. Ini akan mengambil masa sehingga dua hari bekerja.

Langkah memperkenalkan had harian untuk pengeluaran dalam talian adalah sebahagian daripada usaha “melindungi simpanan CPF daripada penipuan pengeluaran dalam talian”, kata kenyataan itu.

Ia menambah: “Pencarum CPF boleh meyakini bahawa simpanan CPF mereka hanya boleh dibayar ke akaun bank yang disahkan sebagai milik mereka. Mereka juga akan dimaklumkan serta-merta mengenai sebarang pengeluaran CPF.”

Notifikasi melalui SMS atau e-mel akan dihantar kepada pencarum CPF setiap kali mereka membuat pengeluaran, mengemas kini had pengeluaran harian atau mengemas kini butiran menghubungi mereka atau akaun bank.

Pencarum dinasihatkan untuk menghubungi Lembaga CPF jika mereka mengesyaki mereka telah menjadi mangsa penipuan yang melibatkan simpanan CPF mereka.

Mereka juga harus meminta bank mereka supaya membekukan akaun bank mereka dengan segera, menetapkan semula kata laluan Singpass dan menetapkan had pengeluaran harian CPF mereka kepada $0.

Mereka juga harus membuat laporan polis dengan segera, kata kenyataan itu lagi. 

“Walaupun langkah berjaga-jaga ini boleh menyebabkan sedikit kesulitan kepada pencarum CPF, kami meminta agar mereka dapat memahami bahawa adalah lebih baik selamat daripada menyesal, terutama dalam persekitaran hari ini,” kata Lembaga CPF.

Kenyataan itu menambah bahawa Lembaga CPF akan “terus mengkaji semula langkah-langkah untuk mencapai hak keseimbangan antara kemudahan dan keselamatan”.

Polis dalam satu kenyataan pada Jun berkata tidak kurang daripada dua pengguna Android kehilangan sekurang-kurangnya $99,800 daripada simpanan CPF mereka kepada penipuan yang melibatkan perisian hasad atau malware pada bulan itu.


Usia mangsa bagaimanapun tidak dikongsi. 


Pencarum CPF boleh mengeluarkan sebahagian daripada simpanan mereka apabila mereka mencapai usia 55 tahun dan menerima bayaran bulanan di bawah skim CPF Hayat apabila mereka mencapai usia yang layak, iaitu 65 tahun.
Video Baru

Uji pengetahuan anda dalam bahasa Melayu
Pilih perkataan yang betul 1/3
=
Pilih perkataan yang betul
Betul!
Salah!
< Kuiz sebelumnya
Cuba lagi! Bagus! Hebat! Markah anda: Out Of 3
Kuiz seterusnya >