Hanya dua penumpang dibolehkan bagi teksi, kereta sewa privet, Berita Setempat - BeritaHarian.sg
Subuh
5:36
Syuruk
7:00
Zuhur
1:07
Asar
4:32
Maghrib
7:12
Isyak
8:27

Teka Kata

=

Uji pengetahuan anda dalam Perkataan Melayu

Betul!

Salah!

Teka Kata

=
Uji pengetahuan anda dalam Perkataan Melayu
Betul!
Salah!
Well done! You got:
/5
Words Right
Setempat0

Hanya dua penumpang dibolehkan bagi teksi, kereta sewa privet

May 17, 2021 | 05:30 AM

TEKSI dan kereta sewa privet hanya boleh membawa sehingga dua penumpang dalam tempoh sekatan Covid-19 yang diperketat, kata Penguasa Pengangkutan Darat (LTA) semalam.

Khidmat kongsi kereta komersial pula dihentikan.

Ini adalah antara beberapa langkah yang dilaksana dalam tempoh langkah berjaga-jaga Covid-19 diperketat dari semalam hingga 13 Jun, jelas LTA.

Dalam satu kenyataannya, LTA berkata langkah itu diambil "bagi mengurangkan interaksi dan risiko jangkitan Covid-19 rentas isi rumah berbeza dalam perjalanan menaiki pengangkutan berkenaan".

Sekatan Covid-19 yang dikemas kini berhubung saiz kumpulan yang digunakan bagi teksi dan kereta sewa privet bererti penumpang daripada isi rumah berbeza harus patuh had dua penumpang sahaja.

Discover Malay Home Based Businesses

Bagaimanapun, lebih daripada dua penumpang boleh menaiki kenderaan sama jika mereka tinggal di rumah sama.

Sebagai contoh, seorang ibu atau bapa boleh menaiki teksi atau kereta sewa privet bersama dua anaknya jika mereka tinggal bersama.

Mengingatkan pemandu dan penumpang agar menggunakan pelitup sepanjang masa, LTA berkata: "Pemandu teksi dan kereta sewa privet harus menolak penumpang tidak memakai pelitup."

Dalam tempoh berjaga-jaga dipertingkat ini, LTA juga tidak membenarkan semua khidmat perkongsian kereta komersial seperti GrabHitch dan RydePool, yang membolehkan pemandu menerima bayaran dengan mengambil penumpang lain dalam perjalanan ke destinasi asal mereka.

Operator perkongsian kereta berlesen telah pun menggantung khidmat itu daripada platform masing-masing sejajar dengan peraturan yang ditetapkan.

LTA menambah bahawa perkongsian kenderaan bukan komersial hanya dibolehkan dalam kalangan kawan atau rakan sekerja jika mereka patuh pada jumlah dua orang saja dalam kereta itu.

Misalnya, jika sekumpulan rakan sekerja menaiki kereta bersama, mereka harus dipisahkan kepada kumpulan tidak lebih dua orang.

"Kami sangat menggalak pengguna memanfaatkan pengangkutan awam, teksi dan kereta sewa privet yang ditempah menerusi aplikasi masing-masing," kata LTA, sambil meminta orang ramai melaporkan tentang individu yang menawarkan khidmat perkongsian kereta haram menerusi gerbang OneMotoring-nya.

LTA mengingatkan semua penumpang agar memakai pelitup setiap masa ketika menaiki MRT, bas, teksi atau kereta sewa privet.

Mereka yang tidak sihat harus berjumpa doktor.

"Apabila menaiki pengangkutan awam, penumpang harus jarakkan diri atau menaiki pengangkutan itu pada waktu tidak sibuk jika boleh.

"Mereka juga harus akur pada langkah pengurusan selamat yang dilaksana kini, seperti menjaga kebersihan diri dan elak berbual," ujar LTA.

Pada Jumaat lalu, Menteri Kesihatan Ong Ye Kung, yang merupakan Menteri Pengangkutan ketika itu, berkata pengangkutan awam selamat dinaiki jika penumpang tidak bercakap dan terus memakai pelitup.

"Yakinlah pengaliran udara dalam kereta api sangat baik. Tidak termasuk pintu kereta api yang dibuka dan ditutup setiap enam minit, semua udara diperbaharui," katanya dalam sidang media yang diadakan oleh pasukan bertindak berbilang kementerian Covid-19 untuk mengumumkan langkah-langkah lebih ketat itu.

Sebelum langkah-langkah terbaru itu, jumlah penumpang kereta api sekitar 70 peratus daripada paras sebelum pandemik, kata beliau.

Menurut LTA, jumlah itu sudah berkurangan kepada sekitar 40 peratus bagi perjalanan ke daerah pusat perniagaan.


APA KATA LTA MENGENAI... 

Penumpang tak pakai pelitup

"Pemandu teksi dan kereta sewa privet harus menolak penumpang tidak menggunakan pelitup."

Khidmat kongsi kenderaan komersial dilarang

"Kami sangat menggalak pengguna memanfaatkan pengangkutan awam, teksi dan kereta sewa privet yang ditempah menerusi aplikasi masing-masing."

Jarak diri, elak berbual dalam pengangkutan awam

"Apabila menaiki pengangkutan awam, penumpang harus jarakkan diri atau menaiki pengangkutan itu pada waktu tidak sibuk jika boleh. Mereka juga harus patuh pada langkah pengurusan selamat yang dilaksana sekarang, seperti menjaga kebersihan diri dan elak berbual."

Video Baru

Podcast Baru

Teka Kata

=

Uji pengetahuan anda dalam Perkataan Melayu

Betul!

Salah!

Teka Kata

=
Uji pengetahuan anda dalam Perkataan Melayu
Betul!
Salah!
Well done! You got:
/5
Words Right
Try the new Halal Food Map