Subuh
5:43
Syuruk
7:06
Zuhur
1:12
Asar
4:36
Maghrib
7:17
Isyak
8:31
Setempat

KORONAVIRUS

Hari Raya di rumah tahun ini

Tempoh 'pemutus litar' yang dilanjutkan sehingga 1 Jun jejas Syawal pada 24 Mei
Apr 22, 2020 | 05:30 AM

MASYARAKAT Melayu bukan sahaja akan menyambut Ramadan yang berbeza tahun ini, malah sambutan Syawal yang bakal menyusul.

Ini berikutan tempoh pemutus rantaian jangkitan yang akan dilanjutkan selama empat minggu lagi.

Mengumumkan demikian dalam ucapannya kepada rakyat secara langsung menerusi televisyen semalam, Perdana Menteri Lee Hsien Loong berkata tempoh pemutus rantaian jangkitan akan dilanjutkan melebihi 4 Mei iaitu sehingga 1 Jun.

Hari Raya pertama dijangka jatuh pada 24 Mei tahun ini.

Ini bermakna sambutan Hari Raya tahun ini, seperti Ramadan, akan hanya dapat diraikan di rumah.

Semasa menyampaikan ucapannya dalam Bahasa Melayu, Encik Lee akur bahawa Ramadan yang bakal disambut masyarakat Melayu/Islam kali ini pastinya berbeza daripada tahun-tahun sudah.

Malah beliau sendiri melahirkan rasa terkilan kerana tahun ini tidak dapat melaksanakan amalan berbuka puasa bersama masyarakat Melayu/Islam sepertimana yang sering dilakukannya saban tahun.

Meski masjid-masjid ditutup tahun ini, Encik Lee berkata beliau menyambut baik usaha Majlis Ugama Islam Singapura (Muis), asatizah dan masyarakat Islam yang bersemangat memastikan Ramadan tahun ini tidak kurang hebat dan bermakna.

"Banyak wadah dan bahan-bahan dalam talian disediakan untuk membimbing masyarakat Islam menjalankan ibadah puasa, membayar zakat dan juga membuat amal jariah, menolong mereka yang memerlukan," ujarnya.

Encik Lee juga memuji keluarga Melayu/Islam yang kini semakin mahir menggunakan teknologi untuk terus berhubungan dengan sanak saudara dan teman-teman.

Menyentuh tentang pekerja asing beragama Islam, Encik Lee memberi jaminan bahawa golongan ini akan dapat berpuasa dan mengerjakan ibadah mereka seperti biasa.

"Apabila tiba Hari Raya Aidilfitri bulan hadapan, kami akan meraikannya bersama-sama rakan-rakan Muslim kita, seperti mana kami meraikan Tahun Baru bagi masyarakat India minggu lalu," katanya.

Semasa sidang media oleh Pasukan Bertindak Berbilang Kementerian menyusuli pengumuman Encik Lee, Menteri Tenaga Manusia, Cik Josephine Teo, berkata makanan sahur dan buka akan disiapkan buat pekerja asing beragama Islam.

Pasukan Bertindak Berbilang Kementerian itu katanya, telah bekerjasama dengan syarikat katering dan pengendali asrama untuk menyediakan sahur dan buka untuk pekerja asing Muslim.

"Ini adalah penting bagi rakan-rakan Muslim kita dan kita mahu memastikan mereka dijaga dengan rapi apabila bulan Ramadan bermula nanti," ujarnya.

Cik Teo turut menambah pasukan bertindak telah menterjemahkan buku Panduan Ramadan Muis 2020 berhubung amalan-amalan keagamaan yang mengambil kira langkah jarak selamat selain menawarkan panduan kepada pengendali asrama tentang bagaimana untuk membantu memudahkan amalan keagamaan pekerja asing Muslim sepanjang bulan Ramadan nanti.

Muis juga telah menyediakan video bimbingan agama yang khusus bagi memenuhi keperluan pekerja asing, kata Cik Teo.

"Kami amat berterima kasih kepada Muis atas kerjasama penting ini," katanya lagi.

Dalam pada itu, bercakap kepada akhbar The Straits Times, Mufti Dr Nazirudin Mohd Nasir akur bahawa ramai warga Melayu/Islam berasa sedih kerana tidak dapat menjalani ibadah puasa dalam bulan Ramadan yang bakal bermula Jumaat ini, seperti biasa.

Ini termasuk solat tarawih di masjid dan berbuka bersama-sama keluarga.

Sungguhpun demikian, Dr Nazirudin menggesa masyarakat Muslim bahawa bulan Ramadan yang mulia ini masih boleh dilaksanakan dengan sebaik-baiknya.

"Jika tiada aktiviti tambahan yang sering kita lakukan sepanjang bulan Ramadan, anda akan dapati bahawa bulan ini secara asasnya, ialah mengenai puasa dan membantu mereka yang miskin dan kurang berkemampuan.

"Ini merupakan rukun Islam dan kita seharusnya bersyukur kerana masih lagi dapat melaksanakannya," katanya.


“Bagi masyarakat Islam, Ramadan dan Hari Raya Aidilfitri pastinya berlainan... tanpa majlis berbuka puasa beramai-ramai, bazar, solat berjemaah, ziarah-menziarahi. Saya faham keinginan masyarakat bagi keadaan kembali normal tetapi satu azam dan dorongan yang kuat diperlukan sekarang demi keselamatan dan kesihatan kita, serta orang yang kami cintai dan masyarakat. Dunia bergelut. Saya tidak pernah melihat Masjidil Haram di Makkah kosong, Times Square di New York kosong, Raffles Place kosong. Kosong, tapi jangan rasa sendirian. Kita semua menghadapinya bersama.”
– Setiausaha Parlimen Kanan (Ehwal Dalam Negeri merangkap Kesihatan) Amrin Amin.

“Langkah pemutus rantaian jangkitan ini mencabar bagi sesetengah golongan dan oleh itu, ada yang berharap ia akan cepat berakhir dan mendapati pengumuman lanjutkan tempoh itu mengecewakan. Namun, saya percaya orang ramai faham mengapa ini perlu dilakukan. Pemerintah tidak akan melanjutkannya lebih lama daripada yang diperlukan. Kita telah menyesuaikan diri sepanjang dua minggu lalu dan saya yakin kita mampu melakukannya.”
– Anggota Parlimen GRC Jurong, Cik Rahayu Mahzam.

“Walaupun keputusan untuk melanjutkan tempoh pemutus rantaian jangkitan Covid-19 akan menimbulkan kesukaran, namun ia penting untuk memastikan agar jangkitan itu tidak merebak dalam masyarakat. Ramadan pada tahun ini pasti berbeza dari sebelum ini. Namun marilah sama-sama kita memanfaatkannya dengan beramal dan mendekatkan diri kepada Allah swt sambil menghayati maksud sebenar Ramadan. Kita juga boleh menggunakan pelbagai wadah dalam talian untuk mengeratkan silaturrahim pada bulan Ramadan dan Syawal nanti. Saya yakin masyarakat Islam kita akan teguh bersatu menghadapi cabaran ini.”
– Pengerusi AMP Singapura, Dr Md Badrun Nafis Saion.

“Kita semua harus tabah dan bersabar dalam masa yang sukar ini dan sumbangan terbaik kita ialah untuk bekerjasama sepenuhnya dengan langkah yang diperkenal pihak berkuasa supaya kita dapat mengatasi pandemik ini bersama. Jamiyah merancang menganjurkan program maya seperti Nuzul Quran Maya dan buat kali pertama, Takbir Raya Maya. Diharapkan, program ini dapat membangkitkan semangat Ramadan dan Aidilfitri di kalangan masyarakat.”
– Presiden Jamiyah Singapura, Dr Mohd Hasbi Abu Bakar.


SEKILAS LANGKAH YANG DIUMUMKAN

Langkah lebih ketat akan dilaksanakan sehingga 4 Mei

- Orang ramai digesa duduk rumah.

- Jika perlu bersenam di luar rumah, lakukan senaman sendiri dan bersenam di kawasan kejiranan sendiri.

Sekatan akses di tempat ramai orang

- Misalnya, di pasar basah yang popular, orang ramai hanya dibenarkan masuk pada hari berselang-seli. Satu sistem berdasarkan angka terakhir NRIC/FIN akan dilaksanakan.

Langkah di tempat kerja yang lebih ketat

- Lungsuri laman https://covid.gobusiness.gov.sg/essentialservices/ bagi mendapatkan senarai kegiatan yang masih boleh diteruskan

- Sektor F&B: sekatan atau penggantungan akan dikenakan ke atas perniagaan terpilih

- Majikan mesti mendaftar pekerja yang perlu bekerja di tempat kerja

- Jumlah pekerja yang dibenarkan berada di tempat kerja perlu dikurangkan kepada tahap minimum yang diperlukan

Inisiatif Belanjawan Kesepakatan diperluaskan

- Skim Bantuan Pekerjaan dipertingkat yang memberi sokongan gaji sebanyak 75 peratus bagi $4,600 pertama gaji bulanan kasar kesemua pekerja tempatan merentasi semua sektor dilanjutkan kepada Mei.

- Bayaran levi pekerja asing yang perlu dibayar pada Mei dikecualikan.

- Rebat levi pekerja asing sebanyak $750 akan diberikan kepada majikan bagi setiap pekerja asing yang digajikan pada Mei.


MARILAH KITA SAMA-SAMA BERTANGGUNGJAWAB

Mengikut kajian para saintis & pakar-pakar kesihatan, dan juga Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO), setiap satu pembawa Covid-19 dijangka akan menjangkit dua orang. Setiap dua orang ini pula akan menjangkit dua yang lain. Ini semua tanpa kita sedari kerana tiada tanda-tanda sakit. Jika ini berterusan selama sebulan tanpa dibendung, ia bermakna satu orang boleh menjangkiti 1,000 orang. Langkah-langkah sebulan pemutus rantaian jangkitan ini bukan sesuatu permainan.
Sikap tidak bertanggungjawab melanggar langkah-langkah ini, hanya semata kerana kebiasaan atau keselesaan peribadi, berpotensi menyebabkan kesengsaraan ramai yang lain, bahkan kematian orang. Mungkin ada antara mereka orang-orang yang kita sayangi: ibu kita, ayah kita, anak kita, suami atau isteri kita.
Mungkin mereka yang kita sayangi mematuhi langkah-langkah ini, tetapi seorang yang tidak mematuhinya, berpotensi membawa virus ini ke rumah, dan semua di rumah dijangkiti virus ini.
Semakin lama penularan ini, semakin teruk semua kita terjejas: kerja kita, ekonomi kita, sumber rezeki kita, amalan ibadah kita, dan kesihatan kita semua.
Dakwaan bahawa kita harus yakin dengan rezeki Allah dan takdir Allah hanyalah dakwaan pemalas dan yang jahil akan sunnatullah, yang jahil akan takdir Allah. Marilah kita sama-sama bertanggungjawab. Mohon jelaskan dan sampaikan kepada sesiapa sekalipun. Satu pesanan yang kita sampaikan, satu orang yang berusaha dengan menjaga langkah-langkah ini boleh menyelamatkan 1000 nyawa.
Dan jika 500 daripada 1,000 ini sudah berkeluarga, bermaksud 1, 000 orang dan 500 keluarga. Bayangkan berapa jumlah manusia kita dapat selamatkan.”

– Ustaz Dr Mohammad Hannan Hassan, Timbalan Mufti.

Ciri baru

Alat terjemah Berita Harian