Hospital di S'pura dijangka teruskan prosedur elektif secara bertahap, Berita Setempat - BeritaHarian.sg
Subuh
5:36
Syuruk
6:57
Zuhur
1:03
Asar
4:24
Maghrib
7:08
Isyak
8:19

Teka Kata

=

Uji pengetahuan anda dalam Perkataan Melayu

Betul!

Salah!

Setempat0

Hospital di S'pura dijangka teruskan prosedur elektif secara bertahap

May 15, 2020 | 10:18 AM

BANYAK prosedur elektif di hospital yang ditangguhkan sejak Februari lalu bagi meluaskan keupayaan hospital dalam merawat pesakit Covid-19. Ia senario serupa di banyak bahagian dunia.

Sedang Singapura mempersiap kehidupan selepas tempoh pemutus rantaian jangkitan dan beberapa negara telah mulai menjalankan semula operasi elektif, atau tidak mendesak, nampaknya kemungkinan beberapa prosedur elektif yang ditangguhkan di sini dapat disambung tidak lama lagi, walaupun secara bertahap.

Pemeriksaan akhbar The Straits Times dengan Kementerian Kesihatan (MOH) menunjukkan bahawa pemeriksaan kesihatan rutin seperti untuk mengesan faktor risiko kardiovaskular akan ditangguhkan sehingga selepas pemutus litar, yang berakhir pada 1 Jun ini.

"Kami akan terus mengkaji penyambungan semula perkhidmatan secara bertahap," kata jurucakap MOH.

Jurucakap itu mengatakan bahawa hospital awam telah menangguhkan perkhidmatan kesihatan yang tidak mendesak dan tidak penting secara progresif sejak Februari lalu untuk memastikan terdapat cukup kemampuan untuk merawat pesakit Covid-19 yang memerlukan rawatan di hospital.

Discover Malay Home Based Businesses

Pembedahan elektif yang ditangguhkan merangkumi perkhidmatan estetik, prosedur elektif mata seperti pembedahan katarak untuk katarak stabil, pembedahan penggantian sendi, dan pembedahan untuk buasir tanpa gejala.

Penjagaan masyarakat dan perkhidmatan kesihatan bersekutu tertentu seperti dietetik dan kerja sosial juga ditangguhkan.

Penjagaan penting seperti rawatan dan pembedahan untuk penyakit barah dan jantung, keadaan perubatan kecemasan dan psikiatri, dan perkhidmatan kesihatan bersekutu tertentu seperti radiografi dibenarkan untuk diteruskan.

Beberapa prosedur ortopedik elektif difahami telah dijadualkan semula mulai bulan depan dan seterusnya.

Ia mungkin memerlukan beberapa bulan untuk membersihkan tunggakan, kerana jumlah operasi elektif yang dibenarkan akan terhad untuk memastikan bahawa kapasiti pesakit Covid-19 tetap ada.

Ini bererti pesakit yang ingin menjalani pembedahan elektif, seperti penggantian lutut, yang dilakukan mungkin harus menunggu lebih lama, selama beberapa bulan untuk temu janji sedangkan pada masa lalu, penantian itu mungkin selama empat hingga enam minggu.

Sejak tempoh pemutus litar bermula pada 7 April lalu, hanya perkhidmatan kesihatan penting yang dibenarkan untuk meneruskannya.

MOH mendefinisikannya sebagai "perkhidmatan yang, jika tidak diberikan atau dilakukan, akan mengakibatkan kemerosotan keadaan perubatan pesakit yang ketara atau cepat, dan berpotensi mengancam kesihatan dan kesejahteraan mereka".

Pesakit yang keadaan perubatannya dinilai oleh doktor sebagai stabil atau yang rawatannya dianggap tidak penting akan ditangguhkan temujanji mereka, kata jurucakap MOH.

"Bagi pesakit-pesakit ini, di mana sesuai secara klinikal, doktor yang bertanggung jawab dapat menawarkan cara perundingan dan rawatan alternatif, seperti tele-konsultasi dan / atau resep dan pengiriman ubat jauh," katanya.

Profesor Chng Wee Joo, pengarah Institut Barah Universiti Nasional Singapura (NCIS), mengatakan janji temu yang tidak penting, seperti untuk pemeriksaan kesihatan rutin, telah ditangguhkan hingga antara bulan Jun dan September.

Di NCIS, pesakit yang menjalani rawatan barah susulan, pengampunan atau penyelenggaraan jangka panjang mempunyai kekerapan temu janji mereka ditinjau, dan diatur penghantaran dan telemedicine di rumah.

Idea ubat "terpencil" sudah lama wujud.

Sebelum Covid-19, NCIS telah menjalankan skim teleperubatan perintis pada skala lebih kecil selama lebih dari satu tahun, kata Prof Chng. Dengan demikian ia dapat dipertingkat dengan pantas bagi untuk melakukannya pada skala yang lebih besar.

Apa yang dilakukan oleh wabak ini adalah ia mempercepat penerimaan kaedah perundingan ini, tambahnya. 

NCIS mempunyai 67 kes teleperubatan bulan lalu, meningkat dari 26 pada bulan Mac. Sebelum itu, ia menjalankan 13 kes teleperubatan secara purata setiap bulan.

Sekiranya ubat-ubatan diperlukan, mereka dapat dikirim ke rumah pesakit untuk mengelakkan mereka daripada mengunjungi farmasi hospital. 

NCIS melakukan kira-kira 300 penghantaran sebulan sekarang, berbanding dengan hanya 12 perjalanan sebulan sebelum praCovid-19, kata Prof Chng.

"Sekiranya anda mempunyai benjolan di payudara anda yang anda temukan dalam pemeriksaan diri, kami akan menemui anda. Sekiranya kami mendapati bahawa ia membimbangkan, kami akan melakukan pembedahan, jadi itu tidak berubah," katanya.

Tetapi jika anda ingin menyaringnya, anda perlu menunggu sehingga lebih ramai pekerja kesihatan, yang telah ditempatkan di tempat lain untuk membantu memerangi Covid-19, meneruskan pekerjaan biasa mereka.

Dr Wong Seng Weng, pengarah perubatan Pusat Barah, menyatakan sebilangan pesakitnya menjalani pembedahan katarak dan prosedur penggantian lutut ditangguhkan, tetapi rawatan pesakit tempatan yang didiagnosis menghidap barah tidak terjejas kerana kemungkinan mendapat hasil kesihatan yang buruk dari kelewatan rawatan kanser umumnya lebih tinggi daripada risiko yang berkaitan dengan Covid-19.

Dia menambah, penyambungan semula prosedur pembedahan elektif sangat bergantung pada ketersediaan katil pesakit, yang pada gilirannya, bergantung pada evolusi pandemik. 

Isu yang dihadapi adalah risiko rentas jangkitan di hospital dan katil pesakit yang terhad. 

Di Institut Kesihatan Mental (IMH), doktor mula melakukan rundingan telekonsultasi (panggilan telefon atau video) sebagai pengganti lawatan biasa bulan lalu, kerana mereka terus melihat pesakit yang tidak sihat atau mengalami keadaan yang kurang stabil.

"Kami menguji percubaan telekonsultasi dengan beberapa pesakit pada awal April dan sambutannya sangat menggalakkan," kata Profesor Lee Cheng, seorang perunding kanan dan naib pengerusi (klinikal) lembaga perubatan di IMH.

Pesakit dalam keadaan stabil telah dijadualkan semula janji temu mereka dan ubat-ubatan mereka dihantar ke rumah sebanyak mungkin. Mereka juga diberi nombor talian bantuan untuk dihubungi. - The Straits Times
 

Video Baru

Podcast Baru

Teka Kata

=

Uji pengetahuan anda dalam Perkataan Melayu

Betul!

Salah!

Try the new Halal Food Map