Subuh
5:29
Syuruk
6:47
Zuhur
12:50
Asar
4:08
Maghrib
6:52
Isyak
8:02
Setempat

Hostel diarah henti operasi 30 hari, 5 F&B, 16 individu didenda

Oct 19, 2020 | 05:30 AM

LEMBAGA Pelancongan Singapura (STB) telah mengarahkan sebuah hostel tempatan untuk menghentikan operasinya selama 30 hari setelah didapati gagal mematuhi arahan Langkah Pengurusan Selamat.

Sementara itu, lagi lima gerai makanan dan minuman (F&B) dan 16 individu turut didapati bersalah kerana gagal mematuhi peraturan Covid-19.

Menerusi satu kenyataan semalam, STB berkata menerusi siasatan yang dijalankan, ia mendapati Hostel Hawaii telah membenarkan lebih 260 tetamu mendaftar masuk atau 'check-in' untuk tujuan riadah sejak 17 September lalu.

Hostel di Bencoolen Street itu juga dikatakan telah membuat kenyataan palsu kepada duta jarak selamat bahawa pelanggan mereka adalah tetamu jangka panjang dan bukannya tetamu yang membuat tempahan untuk beriadah, menurut STB lagi.

Di samping itu, hostel tersebut juga gagal mencatatkan tujuan penginapan tetamu mereka, seperti yang diperuntukkan di bawah Akta Covid-19 (Langkah-Langkah Sementara).

"Oleh kerana hostel merupakan tempat tinggal di mana individu yang tidak ada kaitan berkemungkinan akan berhubung rapat di ruang tertutup untuk jangka masa yang lama, terdapat risiko tinggi penularan virus yang berkaitan dengan keadaan tempat tinggal di situ," jelas STB.

Selain diarah supaya menghentikan operasi dari 11 Oktober hingga 9 November, Hostel Hawaii juga tidak dibenarkan mengambil tempahan baru atau menerima pendaftaran masuk sepanjang ia ditutup.

Dalam kenyataan yang sama, STB juga berkata empat peniaga F&B - Bagus Sio Good di Far East Plaza; Chuan Yang Ji Mutton Soup Steamboat di South Bridge Road; The Hot Gathering di Upper Cross Street; dan Komala's Restaurant di Serangoon Road - telah dikenakan denda antara 8 hingga 13 Oktober lalu kerana didapati gagal memastikan jarak selamat 1 meter antara pelanggan mereka yang sedang duduk.

Restoran Beauty in a Pot yang terletak di The Centrepoint juga didenda kerana menerima tempahan lebih lima orang untuk satu meja.

Kesemua perniagaan F&B itu telah didenda $1,000 setiap satu.

Antara 6 hingga 14 Oktober lalu pula, STB juga telah mengeluarkan denda antara $300 hingga $1,000 kepada 16 individu kerana gagal memakai pelitup.

"Tindakan penguatkuasaan akan diambil bagi mereka yang tidak mematuhi arahan jarak selamat, yang mungkin termasuk denda, penutupan perniagaan dan didakwa," tegas STB.

Bagi setiap tuduhan di bawah Akta Covid-19 (Langkah-Langkah Sementara), pesalah kali pertama boleh dipenjara sehingga enam bulan dan didenda sehingga $10,000. Pesalah berulang boleh dipenjara sehingga setahun dan didenda sehingga $20,000.


COVID-19 DI S'PURA: 18 OKTOBER

JUMLAH KES BARU: 7

DALAM MASYARAKAT: 2 (1 di dormitori)

DIIMPORT: 5

JUMLAH KEMATIAN: 28

JUMLAH KESELURUHAN KES: 57,911 (hingga 12 tengah hari semalam)

Laporan terkini kes Covid-19 setempat di www.BH.sg

Video Baru

Podcast Baru

Ciri baru

Alat terjemah Berita Harian