Subuh
5:29
Syuruk
6:47
Zuhur
12:51
Asar
4:07
Maghrib
6:52
Isyak
8:02
Setempat

Hostel diarah tutup; lima restoran dan 16 individu disaman; STB

Oct 18, 2020 | 05:52 PM

Lembaga Pelancongan Singapura (STB) telah mengarahkan sebuah hostel tempatan untuk menghentikan operasinya selama 30 hari setelah didapati gagal mematuhi arahan Langkah Pengurusan Selamat. 

Selain itu, lagi lima perniagaan makanan dan minuman (F&B) dan 16 individu didapati bersalah kerana gagal mematuhi peraturan Covid-19 itu. 

Dalam satu kenyataan, STB berkata siasatan mendapati Hostel Hawaii telah membenarkan lebih 260 tetamu untuk mendaftar masuk atau ‘check-in’ untuk tujuan riadah sejak 17 September lalu.

Hostel di Bencoolen Street itu juga membuat kenyataan palsu kepada duta jarak selamat bahawa pelanggan mereka adalah tetamu jangka panjang dan bukannya tetamu yang membuat tempahan untuk beriadah.

Sementara itu, STB berkata empat perniagaan F&B - Bagus Sio Good di Far East Plaza, Chuan Yang Ji Mutton Soup Steamboat di South Bridge Road, The Hot Gathering di Upper Cross Street dan Komala’s Restaurant di Serangoon Road - didenda antara 8 hingga 13 Oktober lalu kerana gagal memastikan jarak selamat 1 meter antara pelanggan mereka yang sedang duduk.

Restoran Beauty in a Pot yang terletak di The Centrepoint juga didenda kerana menerima tempahan lebih lima orang untuk satu meja. 

Kesemua perniagaan itu masing-masing didenda $1,000.

Video Baru

Ciri baru

Alat terjemah Berita Harian