Subuh
5:30
Syuruk
6:53
Zuhur
12:55
Asar
4:19
Maghrib
6:56
Isyak
8:10
Halal Food Map
Turn on your location  and discover halal restaurants near you.
Setempat0

Hubungan dengan cucu pengasas Metro sekadar penjual-pembeli: Pengedar dadah

Feb 20, 2017 | 03:36 PM

SEORANG pengedar dadah yang telah didapati salah memberi keterangan di mahkamah bahawa hubungannya dengan cucu pengasas Metro, Ong Jenn, hanyalah bercorak pembeli dan penjual.

Ong, yang sedang dibicarakan kerana mengedar ganja, telah memberitahu Biro Narkotik Pusat (CNB) bahawa dia membeli dadah untuk kegunaan peribadi, menurut satu kenyataan CNB di mahkamah pada 3 Feb semasa perbicaraan bermula.

Ketika memberi keterangan buat kali pertama dalam perbicaraan yang melibatkan pewaris hartanah dan runcit gergasi Metro Holdings itu, Mohamad Ismail Abdul Majid, 45 tahun, memberitahu mahkamah pada Isnin (20 Feb) bahawa dia menghubungi Ong pada 29 Okt, 2014, sama ada Ong mahu ganja.

Mohamad Ismail berkata, Ong mahu membeli 500g ganja.

Dia kemudian memberitahu Ong bahawa kosnya $5,000. Mereka bertemu sebelum tengah hari keesokan harinya di perhentian teksi berhampiran Takashimaya di Orchard Road. Ong memberinya $2,000.

Ong sepatutnya menyerahkan baki $3000 selepas menerima dadah, Mohamad Ismail memberitahu Hakim Daerah Jasvender Kaur.

Dia kemudian pergi ke Jurong Port Road untuk mengumpul dadah daripada seorang lelaki Malaysia yang tidak dinamakan pada itu.

Tetapi pegawai CNB menahannya sejurus selepas dia menerima ganja itu.

Mereka mendapati dia memiliki satu bungkus 92.68g ganja dan satu bungkus lain yang mengandungi 385.1g ganja campuran.

Pegawai CNB menangkap Ong, kini 41 tahun, cucu pengasas Metro, Ong Tjoe Kim, dan anak bekas Pengarah Urusan Kumpulannya Jopie Ong, di perhentian teksi di Ngee Ann City Tower A pada hari berikutnya.

Sehari selepas ditangkap, Ong didakwa mengedar ganja, serta memiliki dan menggunakan dadah.

Dia kini dibicarakan atas dua pertuduhan terlibat dalam konspirasi dengan Mohamad Ismail mengedar ganja lalu lintas. Enam pertuduhan lain berkaitan dadah telah digugurkan.

Mohamad Ismail dijatuhi hukuman 22 tahun penjara dan 18 sebatan pada 16 September 2015 selepas mengaku bersalah terhadap tiga daripada tujuh pertuduhan berkaitan dadah.

Dua daripada tuduhan itu berkaitan dengan tuduhan ke atas Ong.

Jika sabit kesalahan bersubahat mengedar ganja, Ong boleh dikenakan hukuman penjara antara lima dan 20 tahun, dan antara lima hingga 15 kali sebatan bagi setiap pertuduhan.

Perbicaraan bersambung.

Video Baru

Podcast Baru

Ciri baru

Alat terjemah Berita Harian