ICA: Lapan disiasat buat isytihar palsu tentang SHN, Berita Setempat - BeritaHarian.sg
Subuh
5:35
Syuruk
6:56
Zuhur
1:03
Asar
4:26
Maghrib
7:07
Isyak
8:20

Teka Kata

=

Uji pengetahuan anda dalam Perkataan Melayu

Betul!

Salah!

Setempat0

ICA: Lapan disiasat buat isytihar palsu tentang SHN

Nov 20, 2020 | 05:30 AM

LAPAN pengunjung, termasuk empat warga Singapura, didapati membuat pengisytiharan palsu dalam permohonan mereka untuk memilih tidak menjalani Notis Jangan Keluar Rumah (SHN) di kemudahan khusus SHN.

Mereka termasuk lagi dua penduduk tetap (PR) Singapura dan dua pemegang pas jangka panjang.

Siasatan polis terhadap mereka sedang dijalankan.

Dalam satu kenyataan bersama yang dikeluarkan semalam, Penguasa Imigresen dan Pusat Pemeriksaan (ICA) dan Pasukan Polis Singapura (SPF) berkata lapan pengunjung itu telah tiba ke negara ini dari Korea Selatan dan Thailand antara 5 dengan 12 November 2020.

Sebelum tiba di sini, mereka telah memilih menjalani SHN di luar kemudahan khusus SHN tetapi mahu menjalaninya di rumah masing-masing.

Discover Malay Home Based Businesses

Ini dibenarkan dengan syarat pengunjung tersebut perlu memakai alat pemantauan elektronik sepanjang tempoh SHN mereka.

Dalam permohonan tersebut, mereka telah mengisytiharkan bahawa mereka akan menetap di rumah tersebut sendiri atau hanya dengan anggota keluarga yang mempunyai sejarah perjalanan sama serta sedang menjalani SHN pada tempoh yang sama.

Namun, apabila pegawai penguatkuasaan melakukan pemeriksaan antara 6 dengan 13 November lalu di tempat kediaman tersebut, kesemua lapan pengunjung itu didapati berada dengan anggota rumah lain yang tidak menjalani SHN.

Kesemua lapan mereka telah dibawa ke kemudahan SHN khusus dan kes mereka telah diserahkan kepada pihak polis.

Sebagai langkah berjaga-jaga untuk memelihara kesihatan awam, anggota rumah lain yang didapati berada bersama lapan pengunjung itu juga telah diberi SHN.

Jika didapati bersalah, ICA berkata ia akan menyemak status imigrasi keempat-empat pengunjung bukan warga Singapura itu dan melihat sama ada status PR mereka patut ditarik balik, serta membatalkan atau memendekkan tempoh Permit Masuk Semula dan/atau pas jangka panjang mereka.

"Pihak berkuasa ingin mengingatkan orang ramai agar memandang serius semua pengisytiharan kesihatan, perjalanan dan yang berkaitan SHN, serta memberikan maklumat yang jujur dan tepat.

"Tindakan penguatkuasaan tegas akan diambil terhadap mereka yang membuat pengisytiharan palsu," tekan ICA dan SPF dalam kenyataan tersebut.

Mereka yang membuat pengisytiharan palsu bagi mengelak menjalani SHN di kemudahan khusus boleh didakwa atas kesalahan di bawah Kanun Keseksaan, dan/atau Undang-Undang Penyakit Berjangkit, dan dihukum penjara dan/atau denda.

Mereka yang gagal mematuhi syarat SHN, termasuk mereka yang merosakkan alat pemantauan elektronik selama tempoh SHN mereka boleh dihukum penjara sehingga enam bulan dan/atau didenda sehingga $10,000.

Pesalah bukan warga Singapura pula mungkin akan dibatalkan atau dipendekkan pas atau permit mereka untuk tinggal mahupun kerja di sini.

Video Baru

Podcast Baru

Teka Kata

=

Uji pengetahuan anda dalam Perkataan Melayu

Betul!

Salah!

Try the new Halal Food Map