Indonesia giat usaha buka semula industri pelancongan, Berita Setempat - BeritaHarian.sg
Subuh
5:42
Syuruk
7:00
Zuhur
1:06
Asar
4:20
Maghrib
7:10
Isyak
8:19

Teka Kata

=

Uji pengetahuan anda dalam Bahasa Melayu

Betul!

Salah!

Setempat0

Indonesia giat usaha buka semula industri pelancongan

Apr 08, 2021 | 05:30 AM

UBUD (Bali): Zon hijau, pusat pemeriksaan dan ujian swab.

Selamat datang ke perjalanan percutian antarabangsa baru dalam tempoh Covid-19 ini.

Jika sebelum ini percutian di kawasan pantai memerlukan hanya sekadar pasport dan tiket, prosesnya akan menjadi lebih ketat, sekurang-kurangnya buat masa sekarang.

Indonesia sedang berusaha membuka semula industri pelancongannya yang bernilai AS$20 bilion ($26.9 bilion) secara perlahan-lahan, kata menteri pelancongan negara itu, Encik Sandiaga Uno, kepada The Straits Times.

Namun, rancangan itu akan bergantung pada pengujian teliti pelancong dan kakitangan serta program vaksinasi besar-besaran, selain menyekat pelancong agar tidak mengembara terlalu jauh.

Berita Popular

Pegawai Indonesia sedang dalam "perbincangan aktif" bersama rakan sejawatnya di Singapura untuk membenarkan perjalanan terhad ke Indonesia.

Pasaran pelancongan besar lain yang mungkin membenarkan warga mereka melakukan percutian ke Indonesia termasuk China dan beberapa tempat lebih jauh seperti Belanda, Poland dan Ukraine, kata Encik Sandiaga.

Di bawah cadangan baru itu, yang belum ditetapkan butirnya, pelancong akan menjalani ujian swab sebelum dan sesudah melakukan penerbangan.

Pelancong perlu memuat turun aplikasi di telefon mereka supaya pegawai kesihatan dapat melakukan pencarian dan penjejakan kontak jika diperlukan.

Bagi yang mahu melakukan pengembaraan, pos pemeriksaan polis akan membawa mereka ke kawasan yang ditentukan.

"Pergerakan akan dipantau secara fizikal dan maya," kata Encik Sandiaga lagi.

"Tentu saja, kita perlu memeriksa pasaran untuk melihat permintaan yang ada."

Yang pasti, bekalan terhad. Encik Sandiaga membayangkan sekumpulan tidak lebih 50 orang menaiki kapal ke Batam dan Bintan, dua daripada lima 'zon hijau' yang diusulkan untuk menerima pelancong asing.

Bali pula kemungkinan besar menerima tidak lebih daripada dua penerbangan sehari pada awal program perintis, dengan pelancong dibawa dari lapangan terbang terus ke Nusa Dua, Ubud atau Sanur.

Indonesia sedang merancang visa tujuan khas yang membatasi pengunjung ke kawasan yang ditentukan.

Berita baiknya ialah tempoh visa lebih lama iaitu 60 hari - dua kali lebih lama dari tempoh sebulan sebelum Covid-19 - lebih banyak masa untuk dikuarantin jika diperlukan.

Yang pasti, langkah-langkah itu bertujuan membangun kepercayaan antarabangsa terhadap keupayaan Indonesia menerima pelancong di samping mengurangkan risiko jangkitan, kata Encik Sandiaga.

Pemerintah Presiden Joko Widodo mahu memvaksinasi sekurang-kurangnya 70 peratus daripada 4.4 juta penduduk Bali dalam beberapa bulan mendatang untuk melambatkan penularan pandemik itu, katanya.

Walaupun jumlah penduduknya kecil dibandingkan dengan wilayah lain, Bali mempunyai lebih banyak kes yang tidak sejajar berbanding wilayah lain yang lebih besar.

Isnin lalu, bilangan kes baru di Bali mencapai hampir 190, dibandingkan dengan 910 kes di wilayah Jawa Barat, wilayah paling padat penduduknya dan 10 kali lebih besar.

"Adalah selamat untuk mengatakan bahawa kita bersiap dan kita optimis," kata Encik Sandiaga. "Tetapi ia harus berlaku apabila para pegawai kesihatan mengatakan ia boleh dilakukan."

Walaupun begitu, jumlah pelancong akan sukar mencapai separuh daripada empat hingga tujuh juta pelancong tahun ini, katanya, satu sasaran yang dijanjikan beliau kepada Encik Widodo ketika beliau mengambil alih jawatan itu pada Disember lalu.

"Siapa yang dapat capai sasaran itu dalam situasi sekarang?" kata Encik Sandiaga.

Video Baru

Podcast Baru

Teka Kata

=

Uji pengetahuan anda dalam Bahasa Melayu

Betul!

Salah!

Try the new Halal Food Map