Subuh
5:34
Syuruk
6:57
Zuhur
1:04
Asar
4:28
Maghrib
7:08
Isyak
8:23

Institut Silang Budaya ditubuh pupuk identiti unik S'pura

Setempat
27
0

Institut Silang Budaya ditubuh pupuk identiti unik S'pura

Dec 14, 2020 | 05:30 AM

SATU pertubuhan bukan pemerintah yang bertujuan memupuk identiti unik Singapura tanpa melunturkan warisan berbilang budaya rakyatnya telah ditubuhkan oleh sekumpulan bekas tokoh politik, pegawai perkhidmatan awam kanan dan penggiat seni.

Institut Silang Budaya Puan Noor Aishah (PNAICI) itu juga bertujuan mengiktiraf dan memperingati peranan penting yang dimainkan isteri Presiden pertama Singapura Yusof Ishak dalam membina rakyat berbilang bangsa yang bersatu-padu.

Mantan Anggota Parlimen (AP) Encik Wan Hussin Zoohri dan Encik Yatiman Yusoff, sebagai presiden dan timbalan presiden, akan memimpin pertubuhan berbilang kaum itu, yang turut dianggotai mantan Pesuruhjaya Tinggi Singapura ke Malaysia Kesavapany Krishnasamy, yang juga anggota majlis Pertubuhan Silang Agama (IRO) dan mantan ketua pegawai eksekutif Persatuan Rakyat (PA) Lee Chiong Giam.

Baru-baru ini, berkongsi wawasan pertubuhan itu dengan Berita Harian (BH) menjelang pelancaran rasmi pada tarikh yang akan ditentukan tidak lama lagi, Encik Wan Hussin berkata pertubuhan itu bertujuan mewujudkan budaya unik Singapura yang merangkumi kepelbagaian budaya di sini.

Ini akan dilakukan menerusi strategi tiga serampang melibatkan pendidikan, penglibatan dan pemeliharaan budaya, kata Encik Wan Hussin.

Ini termasuk dengan mengadakan seminar dan pertandingan bertema budaya, mengadakan persembahan dan memberi sokongan kepada seniman di Singapura.

Menurut Encik Wan Hussin, antara projek pertama yang sedang dirancangkan ialah untuk menerbitkan buku untuk memperingati semua penerima Anugerah Pingat Budaya - anugerah budaya tertinggi bagi seniman setempat - dan menubuhkan dana untuk memberikan bantuan kewangan kepada seniman yang memerlukan.

"Kami ingin membentuk budaya Singapura unik yang menggabungkan berbilang budaya yang ada di sini.

"Tujuan kami bukanlah untuk mengasing atau meremehkan budaya-budaya individu, tetapi untuk memperkukuh identiti negara dengan menggunakan kekuatan yang dimiliki budaya masing-masing," ujar Encik Wan Hussin, yang juga mantan presiden Lembaga Biasiswa Kenangan Maulud (LBKM).

Mengulas lebih lanjut, Encik Yatiman berkata pertubuhan ini juga bertujuan memelihara dan memajukan warisan budaya Singapura yang pelbagai dan mewah, melebihi kemajuan yang telah dicapai menerusi ekonomi.

"Singapura boleh dianggap telah mencapai kejayaan dari segi ekonomi tetapi kini kita perlu fikirkan tentang mencapai kejayaan dalam perkara yang kurang ketara atau tidak mudah dihitung, seperti memupuk budaya unik Singapura.

"Bagi saya, ini adalah satu cara untuk menyatukan rakyat dan antara cara paling baik adalah melalui cara yang tidak bersifat harta-benda, tetapi menambah persefahaman dan pergaulan antara kaum," ujar Encik Yatiman, yang pernah berkhidmat sebagai setiausaha parlimen kanan dan kini duta kelana Singapura ke Kenya.

Mengulas mengenai keputusan menamakan pertubuhan itu sempena Puan Noor Aishah, isteri Allahyarham Yusoff Ishak, Encik Wan Hussin berkata beliau dah ahli PNAICI yang lain ingin mengiktiraf sumbangannya sebagai 'orang kuat' yang memberi sokongan kepada presiden dalam usaha menyatukan masyarakat.

"Nama presiden pedrtama diingati melalui masjid, institut pengajian dan wajahnya menghiasi nota wang kita.

"Namun nama Puan Noor Aishah tidak selalu timbul di tempat awam dan kami ingin memastikan nama beliau tetap berkekalan juga," kata Encik Wan Hussin.


"Kami ingin membentuk budaya Singapura unik yang menggabungkan berbilang budaya yang ada di sini. Tujuan kami bukanlah untuk mengasing atau meremehkan budaya-budaya individu, tetapi untuk memperkukuh identiti negara dengan menggunakan kekuatan yang dimiliki budaya masing-masing."
- Encik Wan Hussin Zoohri.


INSTITUT SILANG BUDAYA PUAN NOOR AISHAH

WAN HUSSIN ZOOHRI
Presiden

YATIMAN YUSOF
Timbalan Presiden

LEE CHIONG GIAM
Naib Presiden Pertama

DARYANANI DANESH
Naib Presiden Kedua

MUHD MAZLAN
Setiausaha Agung

JASMEET SINGH
Penolong Setiausaha Agung Pertama

EIGENE WANG
Penolong Setiausaha Agung Kedua

ZARINA SYED YAHYA
Setiausaha Kewangan

WEE MAY HUA, STELLA CLARE
Penolong Setiausaha Kewangan

Anggota Majlis

AMEERALI ABDEALI
DR DAVID FOOD
SHAMSIAH AHMAD
CHEN KIN MENG
SOM SAID
ONG LAY HONG
K KESAVAPANY

Video Baru

Teka Kata

=
Pilih perkataan yang betul
Betul!
Salah!
Cuba lagi! Bagus! Hebat! Markah anda: Out Of 3