Subuh
5:31
Syuruk
6:54
Zuhur
12:57
Asar
4:21
Maghrib
6:57
Isyak
8:12
Halal Food Map
Turn on your location  and discover halal restaurants near you.
Search Distance From Your Location = 1 KM
100 M 1 KM
No restaurant found within  from your distance.
Setempat0

Insurans Covid-19 kini disedia bagi pelancong semasa di SG

Nov 19, 2020 | 05:30 AM

PENGUNJUNG asing yang tiba di Singapura kini boleh membeli perlindungan insurans untuk kos berkaitan Covid-19 yang dikeluarkan semasa mereka berada di sini.

Changi Airport Group (CAG) dan Lembaga Pelancongan Singapura (STB) berkata dalam satu kenyataan bersama semalam tiga syarikat insurans telah membangunkan produk insurans perjalanan yang menawarkan perlindungan sekurang-kurangnya $30,000 bagi kos penginapan di hospital dan rawatan perubatan berkaitan Covid-19.

Jumlah perlindungan minimum ditentukan berdasarkan saranan Kementerian Kesihatan (MOH), yang menimbangkan bil bagi rawatan Covid-19 di hospital swasta.

Tiga syarikat yang menyediakan perlindungan insurans itu ialah AIG Asia Pacific Insurance, Chubb Insurance Singapore Limited dan HL Assurance.

Sedang AIG dan HL Assurance telah mula menjual produk insurans mereka, produk insurans Chubb akan ditawarkan mulai 27 November.

Di bawah peraturan yang ada, pengunjung asing yang memasuki Singapura melalui pelbagai laluan perjalanan selamat dikehendaki menanggung kos rawatan perubatan, ujian dan pengasingan sekiranya mereka disyaki dijangkiti Covid-19 atau memerlukan rawatan perubatan bagi virus tersebut semasa berada di sini.

Oleh itu, rancangan insurans perjalanan akan membantu mereka menampung sebahagian daripada kos tersebut, kata CAG dan STB.

Ketua Eksekutif CAG, Encik Lee Seow Hiang, yang juga ketua bersama Perikatan untuk Tindakan bagi Membolehkan Pengalaman Pengunjung Selamat dan Inovatif di bawah Pasukan Bertindak Muncul Lebih Kuat, berkata:

"Kami telah secara aktif mendekati masyarakat insurans sejak Ogos lalu, melalui Penyataan Minat, untuk membangunkan produk insurans perjalanan masuk sedang Singapura dibuka semula secara bertahap-tahap.

"Kami mendapati produk sedemikian tidak ada di pasaran, dan ingin mendorong syarikat insurans membangunkan produk sedemikian dan menawarkannya kepada pelancong pada harga berpatutan."

Ketua Eksekutif Persatuan Insurans Umum Singapura, Encik Ho Kai Weng, berkata: "Dengan penyambungan semula perjalanan dan pembukaan semula sempadan secara bertahap-tahap, mempunyai pilihan insurans perjalanan mantap adalah penting untuk memastikan pemulihan perjalanan masuk ke Singapura yang berjaya dan berterusan.

"Sektor insurans umum komited untuk memberi pelancong yang mengunjungi Singapura perlindungan yang mereka perlukan untuk melakukan perjalanan ke sini dengan yakin."

CAG dan STB berkata premium bagi rancangan insurans perjalanan masuk ini bermula daripada $5.35, termasuk GST, dan boleh dibeli terus daripada syarikat insurans melalui laman web mereka.

Video Baru

Podcast Baru

Ciri baru

Alat terjemah Berita Harian