Subuh
5:30
Syuruk
6:52
Zuhur
12:55
Asar
4:18
Maghrib
6:56
Isyak
8:10
Halal Food Map
Turn on your location  and discover halal restaurants near you.
Setempat3

HARI BAIK BUDI

Iswaran: Berbudi, ihsan penting dalam usaha perangi Covid-19

Ekoran langkah jarak selamat lebih ketat, Hari Baik Budi dianjurkan di alam maya
May 23, 2020 | 05:30 AM

PANDEMIK Covid-19 bukan sahaja satu ujian terhadap sistem respons jagaan kesihatan negara malah menjadi ukur tara terhadap daya ketahanan dan watak masyarakat, kata Menteri Perhubungan dan Penerangan, Encik S. Iswaran.

"Berbudi dan belas kasihan adalah penting dalam usaha bersama kita memerangi Covid-19.

"Bagaimana teguh kita bersatu dan menyokong satu sama lain dalam satu kemelut membentuk kita sebagai sebuah masyarakat," ujarnya.

Encik Iswaran berkata demikian dalam satu video yang dimuat naik di Facebook sempena Hari Baik Budi semalam.

Ekoran langkah jarak selamat yang lebih ketat sekarang, Gerakan Berbudi Singapura (SKM) telah menganjurkan sambutan Hari Baik Budi di alam maya semalam.

Menurut Encik Iswaran, SKM juga akan mengiktiraf pelbagai Gerakan Bawah ke Atas dan Voices of Loving Kindness atas kerja baik mereka dalam menyebarkan baik budi dan nilai positif terutama pada masa-masa sukar ini.

Antara yang disebut Encik Iswaran ialah pengasas persatuan Roses of Peace, Encik Irshad Mohammad, yang bekerjasama dengan belia bagi menggalak keharmonian kaum dan kedamaian agama, selain membina ikatan lebih teguh agar lebih kukuh demi menangani kemelut Covid-19.

Dua lagi gerakan yang disebut ialah Contribute.sg, yang meminta orang ramai menderma pelitup pembedahan atau pakai semula serta sanitasi tangan untuk diagihkan kepada mereka yang memerlukan serta kempen Sure Anot untuk memperkasa warga emas dalam memerangi penularan berita palsu.

"Secara bersama, saya yakin kita akan dapat mengharungi virus Covid-19 ini sebagai sebuah masyarakat bersatu serta masyarakat yang baik budi, padu dan berdaya tahan," kata Encik Iswaran lagi.

Bagi menggalak semangat baik budi dalam kalangan masyarakat, SKM telah melancarkan satu cabaran berdansa di platform media sosial TikTok semalam.

Cabaran Hashtag TikTok #KindnessDaySG bertujuan mengajak rakyat Singapura menunjukkan aksi baik budi dalam cara yang menarik dan santai.

Selain itu, SKM juga akan mengagihkan 50,000 Kit Baik Budi #StayAtHome kepada keluarga yang mempunyai anak kecil serta rakan kongsi perniagaan bagi mengingatkan mereka agar menyemarakkan semangat positif terutama dalam masa-masa luar biasa ini.

Antara barang yang diletakkan dalam kit ini termasuk pelekat, poskad dan set magnet.

Video Baru

Podcast Baru

Ciri baru

Alat terjemah Berita Harian